компрометирующий материал
Dacă v-am stârnit interesul, să știți că e vorba despre ”material compromițător” în limba rusă. компромат, pe scurt. Sau kompromat, poate așa ați mai auzit de acest termen care vine de la poliția secretă din URSS-ul lui Stalin, din anii de teroare din deceniul trei, și este definit ca o sumă de informații degradante colectate, stocate, analizate și utilizate pentru a discredita o persoană. Bun, bun, dar ce legătură are cu Steaua? Ajungem și acolo, răbdare.
O descriere scurtă a filmului ”Enemy of the State”, din 1998, sună cam așa: un avocat obișnuit devine ținta unui politician corupt și a oamenilor săi din NSA atunci când primește întâmplător dovada unei crime motivată politic. Dacă nu l-ați văzut, recomand, e peste ”Haita de Acțiune”. În România modernă, probabil cea mai cunoscută acțiune de kompromat e cea care i-a căzut victimă jurnalista Emilia Șercan. Imediat ce a dezvăluit că teza de doctorat a fostului premier, Nicolae Ciucă, e plagiată, Emilia a fost amenințată de persoane necunoscute inclusiv cu publicarea unor fotografii compromițătoare. După ce a depus plângere la Poliție și a transmis respectivele imagini, acestea au fost publicate, iar discuția s-a mutat de la doctoratul lui Ciucă la alte teme.
O operațiune de kompromat poate fi descrisă ca fiind un efort constant de a afecta reputația unei persoane, de a-i submina credibilitatea sau de a eroda încrederea publicului în respectiva persoană, de a o șantaja, intimida sau chiar forța să își încheie munca. De regulă, kompromatul se face prin diseminarea de informații comprimițătoare care sunt departe de critica constructivă, ci folosesc slăbiciuni din personalitatea victimei sau jumătăți de adevăruri.
внима́ние, внима́ние! Nu știu câți vă mai amintiți de înfiorătoarea alarmă din ”Chernobyl”, miniseria de excepție care reia povestea tragediei din anii 80, dar ajungem la punctul culminant. Atenție, așadar.
Tot trecând peste materialele de presă sau declarațiile publice din ultimul an, mi-am dat seama că un om de la Steaua este victima kompromatului perfect, deoarece a prins atât de bine încât s-a sedimentat în memoria colectivă. Florin Talpan a fost transformat de aparatul de propagandă al clanului din Pipera din juristul profesionist care a câștigat litigii importante în aproape infractorul care s-a făcut stăpân peste Steaua și peste Complexul din Ghencea.
Haideți să o luăm pe rând. Atacuri la persoană și la personalitate avem? Din plin, aș spune! De la oficialii clubului fcfcsbsa, care au ridiculizat felul în care Talpan arată sau vorbește, atacurile josnice au fost preluate de masa de trolli de pe social media și distribuite până la exasperare. Clipurile video cu intervențiile lui Talpan de la diverse emisiuni au fost tăiate și montate pentru a sublinia vocea subțire sau vreun moment de slăbiciune mentală și, de asemenea, distribuite în masă. Nu a contat și nu contează ce a declarat Talpan în respectivele emisiuni, important e cum arată sau cum vorbește.
Minciuni cu privire la activitatea sa avem? Oho! Încă de la primele decizii ale instanțelor profesionalismul lui Talpan a fost pus sub semnul întrebării. ”Câștig marca în 6 luni, iau numele înapoi în 3 luni!” Vă mai amintiți? Toate astea, distribuite către public cu suportul larg al unei prese inepte și complice, au erodat imaginea lui Florin Talpan. Chiar dacă omul s-a luptat prin instanțe așa cum a știut și cum a putut, reușind să câștige litigii cu avocați mult mai bine plătiți, pentru public e un incapabil a cărui înfrângere e iminentă. De ce? Pentru că așa au scris ziarele, care au preluat și distribuit minciunile lui becali.
Atacuri la nivel instituțional sunt? Mvai! Păi Talpan a fost atacat de la înălțimea funcției de șef al Guvernului chiar de premierul Ciolacu. Mai sus de atât nici nu se prea poate. Apoi, pe filieră instituțională sunt și sancțiunile financiare pe care omul le încasează regulat pentru că… apare în presă! Atacurile instituționale nu fac decât să solidifice imaginea falsă creată de aparatul de propagandă.
Spre deosebire de cazul Emilia Șercan, când presa de calitate și jurnaliștii onești s-au sesizat și au oprit la timp operațiunea, Florin Talpan este o victimă care nu mai are ce face. Majoritatea cetățenilor acestei țări care a auzit de Talpan asociază numele său cu un ofițer rebel al Armatei, care face ce vrea, obligatoriu în beneficiu propriu, care nesocotește ordinele sau care se face de râs pe la televizor. Din omul care a întors cel mai mare furt din istoria sportului românesc, cel al brandului Steaua de către becali, Talpan a devenit ridicolul cu voce subțire care plânge pe la emisiuni.
Nimic din critica ce îi este adresată nu are un fundament real, însă nici nu trebuie. Obiectivul kompromatului este, așa cum am văzut, să discrediteze o persoană. După ce misiunea este îndeplinită, la fel ca pe vremea lui Stalin, nefericitul e executat. Din fericire, nu suntem într-o dictatură sovietică, astfel că eliminarea aceasta e doar profesională. De-acum Talpan poate fi îndepărtat lesne de la Steaua, fără ca nimeni să ridice măcar o sprânceană, iar cei care vor să fure din nou cea mai importantă marcă a sportului românesc vor putea acționa fără ca cineva să îi deranjeze.