1, 2, 3, 4. Echipamentu’, nu campionatu’

Steaua a bifat o nouă performanță, reușind să inaugureze al patrulea set de echipament Adidas din acest sezon! Da, ai citit bine, fosta campioană a Europei a ajuns la al patrulea echipament cumpărat de la furnizorul/partener/sponsor tehnic.

Aș vrea să spun că știu cum s-a ajuns aici, dar adevărul e că habar nu am. Pot, în schimb, să spun o poveste.

Se face că e luna iunie și la un club mare de tot, să îi spunem Steaua, se pregătește o festivitate. Ar fi trebuit să se marcheze câștigarea celui mai important trofeu din fotbal la nivel de club, apoi înființarea entității, dar din diferite motive ce nu țin de profesionalismul celor care s-au angajat să organizeze s-a ajuns la marcarea inaugurării stadionului și a celorlalte de mai sus.

Managerul secției de fotbal, pentru că fiind un club sportiv ale mai multe ”ramuri”, este un fost sportiv fără rezultate notabile ce și-a construit o carieră profitând de încadrarea militară. Să-i spunem domnul M. Sau domnul maior M.

Domnul maior M. începe să resimtă presiunea funcției de șef peste cea mai vizibilă secție a clubului și vrea să arate că face totuși ceva, așa că anunță o ”mare surpriză”, semnarea unui contract cu Adidas. Marca germană e foarte apreciată de suporteri pentru că în echipamentele Adidas a fost realizată performanța aia mare de tot.

Timpul trece, echipamentele promise nu vin. Cum evenimentul urma să aibă loc, clubul comandă un set de echipamente de la Joma, o altă firmă. Vin echipamentele astea, se inaugurează stadionul, se începe și noul sezon cu ele. Apoi vin echipamentele Adidas. Se face prezentare, lovitură mare de imagine, toată lumea e fericită.

Mai trece o lună și apare un nou set de echipament de la Adidas, de data asta ”ăla bun”. Ok, măcar arată bine, e ce trebuie, nebunie.

Vine decembrie și Moș Nicolae aduce încă un set de echipamente Adidas. Al patrulea. Al cincilea din acest sezon, dacă numărăm și Joma din vară!

Aşa cum probabil te-ai prins, povestea asta e destul de adevărată şi tristă. Asta pentru că eu unul nu văd alt motiv pentru a lua atâtea echipamente decât combinațiile pe banii Stelei. Toate echipamentele astea sunt plătite de Steaua şi îmi imaginez că nu cu bani puțini. Iar banii nu ajung direct la Adidas, ci trec pe la măcar un intermediar, dacă nu chiar pe la doi. Primul este r-gol, partenerul tehnic aşa cum a fost numit pompos, al doilea este magazinsteaua, care lipeşte stickerele pe tricouri şi şorturi.

Ambele companii lucrează pe bani, că nu a anunțat nimeni vreun act caritabil.

Dacă vrei să ducem discuția şi mai departe, combinații cu echipamentele, am să le numesc aşa, se fac în tot clubul şi întăresc senzația de amatorism. La baschet se joacă în echipamente Peak şi cu sigla COSR (care de asemenea cumpără echipamente de la firma chineză) pe piept, la rugby sunt echipamente Joma şi unele fără brand, la handbal e Hummel.

Vorbim despre imaginea Stelei, care e una pestriță şi… urâtă.

Oricare dintre firmele astea produce echipamente multidisciplinare. Poți lua de la Adidas, de la Hummel sau de la Joma echipamente pentru aproape toate sporturile. Poți avea o imagine unitară şi, cumpărând foarte mult, poți beneficia de un parteneriat puternic. Dar Steaua preferă să îşi risipească banii pe seturi de echipamente diferite şi scumpe. Oare de ce?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *