Accidentarea regelui Marquez a readus spectacolul în MotoGP?

Sezonul 2020 din MotoGP se transformă rapid într-unul dintre cele mai spectaculoase din istorie și nu puțini sunt cei care se întreabă dacă o contribuție decisivă la ce se întâmplă acum pe circuite o are absența regelui Marc Marquez. Dar așa să fie?

Atunci când vorbim despre spectacol în motociclism vorbind în primul rând despre depășiri, despre piloți care se duelează deschis pentru victorii și titluri, dar și despre căzături spectaculoase, recuperări neașteptate, certuri, contracte și așa mai departe. Iar în acest debut de sezon le-am avut din plin pe toate.

Am început cu amânări și anulări pe motiv de pandemie, la un moment dat fiind pusă sub semnul întrebării desfășurarea campionatului! Ne-am liniștit puțin atunci când a apărut calendarul, însă emoțiile au luat-o din nou razna. Yamaha a renunțat la Valentino Rossi sau el a renunțat la Yamaha, nu e foarte clar și nici nu contează prea mult. ”Doctorul” anunțase de luni bune că va semna un nou contract abia la jumătatea sezonului și numai dacă se va simți competitiv.

Cum cursele au fost amănate și anulate, producătorul nipon a fost nevoit să ia o decizie. Starul în ascensiune, Fabio Quartararo, era curtat de toată lumea după un prim sezon excepțional la MotoGP, iar cei de la Yamaha riscau să îl piardă. Profitând de indecizia lui Rossi, i-au oferit francezului un contract pe 2 ani, iar legendarul italian a rămas cu propunerea de a trece la ”satelitul” Petronas cu tot sprijinul echipei de uzină. Aici negocierile sunt cam gata, dar el n-a semnat încă, motiv în plus de emoții.

A urmat debutul motomondialului, cu Marquez care, presat, greșește și cade. Face apoi una dintre cele mai impresionante curse de revenire din istorie, cade iarăși de pe loc de podium și se accidentează serios. Forțează o revenire ireală la câteva zile după operație, accidentarea recidivează și este obligat să piardă cel puțin 5 curse dintr-un sezon și așa scurt.

În lipsa ”regelui”, pe circuit nimeni nu îi poate revendica acea coroană. Quartararo confirmă forma de anul trecut și câștigă primele două runde de la Jerez. Este trădat apoi de Yamaha sa și nu reușește mare lucru la Brno și în prima cursă de la Salzburg. Mai mult, Yamaha pare lovită de probleme serioase la motoare și întreg sezonul este pus sub semnul întrebării. Vinales dezamăgește după un debut promițător, iar Rossi pare la un nivel ceva mai ridicat față de 2019.

Au apărut însă outsiderii. Zarco, pe una dintre cele mai slabe motociclete de pe grilă, a reușit un podium de poveste în Cehia, acolo unde a câștigat debutantul Binder, de la KTM. În prima cursă din Austria s-a impus, așteptat, Dovizioso, cel care și-a anunțat plecarea de la Ducati cu două zile înainte de a se impune!

Apropo de transferuri. Honda l-a dat afară pe Alex Marquez înainte ca acesta să debuteze oficial. Ulterior, rezultatele din curse au confirmat faptul că omul e la pământ momentan. În locul lui l-a luat pe Espargaro, de la KTM. Espargaro care se comportă oribil, provocând incidente grave fără a fi măcar avertizat. Ducati a renunțat la Petrucci, care a semnat cu Tech3, și a fost refuzată de Dovi. L-a semnat pe Miller, promovat de la Pramac, și are un loc liber pe care se bat mai mulți piloți. Inclusiv retrasul Lorenzo ar fi pe listă! Yamaha i-a semnat pe Vinales și Quartararo, Petronas pe Morbidelli și se așteaptă decizia lui Rossi. În momentul de față, mai sunt numai două locuri libere pentru grila din 2021, unul la Ducati și altul la Aprilia. Ar mai fi și cele două de la Avintia, însă e de așteptat ca Zarco și Rabat să semneze în scurt timp.

Spectacol a venit și din accidente. Zarco și Espargaro s-au certat, Oliveira și același Espargaro s-au certat. Zarco și Morbidelli s-au acroșat și ambele lor motociclete au trecut la milisecundă de Rossi și Vinales într-unul dintre cele mai șocante accidente ever.

În plus, Suzuki arată tot mai bine, cu un prim podium pentru Mir la MotoGP în Austria și cu Rins în revenire, dar încă neatent.

S-ar mai fi întâmplat toate astea dacă Marquez era pe pistă?

Foarte greu de spus. Marc e cel mai bun pilot de pe grilă e departe, însă se pare că Honda are probleme destul de mari în acest sezon. În afara de el, nimeni nu merge bine. Frac-su e jos de tot, la fel ca și înlocuitorul său temporar. LCR merge și ea slab. Este de așteptat ca la revenire Marquez să fie din nou sus. Dar ar fi dominat el autoritar până acum?

Cel mai probabil nu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *