”Ai noștri” sunt mai buni decât ”ai lor”. Cazul Vlad Voiculescu
Observ de ceva vreme pe social media o agresivitate crescută din partea unor simpatizanți ai USR+, aceștia părând aproape disperați în încercarea de a apăra ”onoarea” partidului. Înfiorător.
Aș vrea să încep spunând că am votat cu USR și USR+ la alegerile din 2016 și 2020. I-am votat în primă fază pentru că erau alternativa la partidele clasice și compromise, iar apoi, anul trecut, pentru că am fost mulțumit de activitatea lor parlamentară. I-am votat chiar dacă listele propuse în 2020 nu erau tocmai pe placul meu. Și i-am votat fără să fi fost vreodată membru al partidului, fără să fi făcut campanie pentru ei, fără să mă fi implicat în vreun fel în activitatea lor politică.
Pur și simplu i-am văzut de fiecare dată ca alternativa onestă la ce am avut până acum, iar cei care m-ați mai citit până acum știți că din punctul meu de vedere PNL și PSD sunt același partid, aceeași mizerie.
Bun, acum să ajungem la Vlad Voiculescu. Mărturisesc că l-am admirat și îl admir pentru ”rețeaua citostaticelor”. Mi se pare fabulos ce a făcut și acțiunile lui arată cât de putred este sistemul sanitar din România. Nu m-a deranjat nici primul lui mandat la Ministerul Sănătății, deși asta înseamnă deja un compromis din partea mea. Mă așteptam la mai mult, la mult mai mult, însă am înghițit pastila lipsei timpului, a lipsei susținerii parlamentare etc. Nu l-au lăsat pe om să facă bine.
În regulă, numai că în 2021 nu mai are nicio scuză. Știind ce este în Ministerul Sănătății din mandatul precedent, având experiența politică a ultimilor ani și presând continuu pentru schimbări sistemice eu nu-l mai pot cauționa pe Vlad Voiculescu. Nu mai este activistul civic naiv care se lovește de sistem după ce a fost propulsat de conjunctură într-o funcție de mare responsabilitate. Nu, este un politician experimentat care a promis alegătorilor niște lucruri concrete.
Așteptările mele de la Vlad Voiculescu erau următoarele:
- să fi avut echipa ministerială formată înainte de numire. După ce a fost ”uns” ministru mă așteptam să accelereze numirile în eșaloanele inferioare și într-o săptămână sau două să aibă oamenii în funcții gata să lucreze. Mă așteptam de la un om cu principii, așa cum spune că e, să fi negociat accelerarea numirilor ÎNAINTE de a accepta să fie ministru.
- să fi avut gata făcut un plan de restructurare sistemică a sistemului de sănătate. La o săptămână de la numirea în funcție să organizeze o conferință de presă în care să stea alături de oamenii din echipa lui și să spună lucruri concrete. Secretarul X are 3 luni sau 6 luni pentru a realiza un proiect de lege sau de ordin de ministru pentru depolitizarea DSP-urilor, de exemplu. Secretarul Y are la dispoziție o lună pentru a analiza activitatea managerilor de spitale mari și a propune apoi înlocuirea lor dacă e cazul. Și tot așa. Măsuri clare, asumate cu nume și prenume. Și de el ca lider al echipei ministeriale.
- să nu-și fi numit prietenii în funcții. Înțeleg că lucrează de ani de zile cu Althamer și că doamna are probabil niște competențe căpătate în timp. Dar e doar un teolog care a lucrat într-un ONG. Ok, poți s-o faci consilier, să te sfătuiască, dar nu secretar de stat cu rang de ministru! După ani de zile în care urli, tu și partid, că vrei oameni pregătiți pe funcții de răspundere ce faci? Îți numești prietena? Las-o că măcăne rău de tot!
- să îi zboare rapid pe toți dubioșii din minister. Unul dintre cei 15 consilieri își putea lua două zile să se uite pe CV-urile oamenilor din minister, iar după îi discuta pe fiecare în parte cu ministrul și ăia care au terminat liceul silvic și facultatea ecologică erau eliberați din funcții.
Mă așteptam ca Voiculescu să fie pregătit, transparent, dispus să lucreze. Din păcate, pare că nu e nimic din toate astea. Pare că e doar un alt politician numit politic pe o funcție politică ce își ajută prienenii și clienții de partid.
Și da, e absolut normal ca așteptările alegătorilor să fie mai mari în cazul USR+. Când ai 10 ani de promovat ca partid altfel, partid cu oameni noi, partid cu oameni eficienți fix așa te vreau. Vreau să ai guvernarea și să îmi arăți că ești mult mai bun decât ceilalți. Și nu vreau să ai scuzele celorlalți, nu există scuze.