Aș vrea să înțeleg ce se întâmplă la clona dinamovistă din Liga 1

Sunt momente în viața mea, ăsta fiind unul dintre ele, în care aș vrea să înțeleg anumite lucruri din fotbalul românesc. Astăzi mă macină nu foarte apăsat clona lui Dinamo din Liga 1.

Să nu avem discuții, toată lumea știe că echipa aia e o clonă. Marca, cea care include și palmaresul, cred că e la nea Nicu Badea, deși în mod normal trebuia să fie la Clubul Sportiv. Ăștia au dreptul de a o folosi condiționat, vezi faza cu retrogradarea, și doar dacă nu se supără Nicu foarte tare. Păi cum se numește asta dacă nu clonă?

Așa, revenind la oile noastre, mă fascinează următorul citat:

”De la o datorie de 1.200.000€ pentru licența UEFA și de Liga 1, să ajungem ASTĂZI să putem anunța că am efectuat plata pentru tot ce trebuia achitat până la termenul de 31 martie. ESTE O VICTORIE A SUPORTERILOR, a noastră, a tuturor și a familiilor care au suportat împreună cu noi toate aceste sacrificii!”

Mă rog, n-au plătit 1,2 milioane, mai mult au negociat să amâne niște termene de plată cu creditorii, dar tot au achitat niște zeci de mii de euro, poate chiar peste suta de mii. Și, na, nu i-au dat degeaba, nu a fost donație, ci au împrumutat societatea aia a lui Negoiță.

Sunt totuși niște zeci sau sute de mii. De euro, nu de lei. Pentru ăștia care o ardeți prin Nuba poate înseamnă o sticlă de șampanie din aia mai proastă, dar pentru noi, restul, sunt bani mulți de tot. Un credit pe jumătate de viață pentru 2 camere în Militari, de exemplu.

Pe ce se bazează ăștia de la DDB, asta nu reușesc să înțeleg…

Cortacero ăla a dat sau a promis că dă 500 de mii de euro pe firma care deține 75% din firma care deține clona dinamovistă. Ăștia, suporterii, au dat considerabil mai mult în ultimul an și au doar vreo 20%. Cum naiba vine asta? Și dacă te-ai ars până acum, sau te-a ars Negoiță, de ce continui să faci asta? Care e obiectivul tău?

Dacă nu e un plan de îndatorare a firmei care deține echipa pentru ca apoi să transforme datoriile în acțiuni și să devină majoritari eu nu înțeleg nimic. Povestea asta o accept. Te-a păcălit Negoiță, l-a inventat pe Cortacero ăla de la cules de portocale, tu ții la echipa asta deși știi că e clonă și faci totul să o salvezi.

Dar dacă fac ăștia alte șmecherii? Dacă firma intră iar în insolvență? Dacă vine altă firmă care cumpără firma asta și de la 20% ajungi la 2%. Sau alte scenarii?

În altă ordine de idei, ce fac ăștia de la Dinamo mi se pare cel mai eficient program de atragere a suporterilor, mult peste ce e la Steaua, de exemplu. Pentru că ăștia au chestiile alea de membership, care sunt și la Steaua, dar vin în plus cu biletele alea virtuale la meciuri. Iar pentru suporterul român e mai ușor de dat 5-10 lei pe un bilet, fie el și virtual, decât 50-100 de lei.

Mai ales că, după ce dă ăia 5 lei, vede că banii lui au fost folosiți pentru ca echipa să plătească datoriile și să ia licența. Și poate la următorul meci mai dă 5 lei. Li poate în 3 luni îți ia și card de membru sau ce îi mai vinzi tu.

Pe când, dacă îi ceri din prima 50 de lei și nici nu îi spui foarte clar ce faci cu ei ar putea exista o reticență destul de mare. Ceea ce se vede la Steaua, unde suporterii sunt mai numeroși, dar socios sunt mai puțini.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *