Ce face Armata cu un stadion de fotbal?

Este întrebarea pe care o aud sub diferite forme de ani de zile, de când instanța supremă a decis că Gigi Becali a furat brandul Steaua pentru un deceniu. Și nu pot să nu remarc faptul că, pentru un om complet împotriva tehnologiei, Becali are la dispoziție o armată de trolli foarte dedicați cauzei.

Revenind la întrebarea din titlu, trebuie să discutăm despre moment. Majoritatea celor care ridică această falsă problemă sunt suporteri ai lui Becali și ai echipei sale, FC FCSB. Aici am putea intra inclusiv în sfera moralului, aceiași oameni care spun că Armata are lucruri mai bune de făcut, ceea ce e adevărat, sprijinind un infractor ce are condamnări multiple la activ. Mă rog, în 2020 moralitatea e overrated.

Bun, momentul în care au apărut aceste discuții e clar, este cel în care Curtea Supremă a decis că Becali a furat Steaua. Dar care ar fi motivele?

Aici e destul de simplu. Vorbim despre niște oameni, un grup restrâns dacă ne uităm la mâna de suporteri care merge la meciurile FCSB-ului, care refuză evidența. Și fac asta pentru că sunt relativ tineri, iar aproape tot ce înseamnă fotbal de performanță în Romania e legat de echipa lui Becali. Aici e cheia, oamenii vor să țină cu echipa bună, pe care o văd la TV, despre care se scrie în presă. Vor să fie și ei cumva elita suporterilor de la noi.

Și-acum să revenim la întrebarea din titlu, ce naiba face Armata cu un stadion de fotbal? Și nu era mai bine să cumpere niște puști de banii aia? Ca vorba aia, e Armată.

Pe scurt, Armata va folosi stadionul pentru meciuri de fotbal și rugby, iar banii pentru dotare cu armament sunt alții. Suficient? Sigur ca nu!

Ministerul Apărării ”face” sport organizat din 1947, atunci când și-a înființat un club polisportiv. Bun, era perioada comunistă, așa se practica și prin alte părți. Dar sportul militar a continuat să existe și după 1989. Cu rezultate notabile chiar. Steaua asta ”a Armatei” a fost prima echipă din Romania care a ajuns în grupele UEFA Champions League, de exemplu. Și juca pe stadionul din bulevardul Ghencea care, să vezi șoc pentru unii, aparținea Ministerului Apărării! Chiar și echipa națională a cunoscut unele dintre cele mai bune rezultate acolo, pe stadionul Armatei.

De ce îi deranjează pe unii acum faptul că Armata are stadion? Vezi mai sus discuțiile despre infractorul care a furat Steaua și mica lui armată de trolli.

Dar cu banii ce facem? Nu mai bine își luau militarii ăștia avioane sau tancuri de 100 de milione de euro?

Ba sigur că da, numai că investiția în stadion nu este făcută de Ministerul Apărării, iar banii aceștia nu sunt luați de la achiziții. Nu a venit vreun general să spună că renunță la 3 avioane sau 15 tancuri (iarăși șoc pentru idioții utili, tehnica militară modernă e al dracului de scumpă) ca să facă stadion în Ghencea.

Reconstrucția Templului este un proiect al Companiei Naționale de Investiții, parte a programului Euro 2020 în România. Banii au venit de la bugetul de stat, dar din fondurile rezervate investițiilor în infrastructură.

Bine, bine, dar să îi dai totuși Armatei un stadion de 100 de milioane? Nu mai bine făceam spitale, canalizări, autostrăzi?

Din nou, da. Dar care este diferența dintre a investi într-un bun al Armatei și unul al primăriilor? De ce nu ne deranjează că din aceleași fonduri publice s-au făcut stadioane la Craiova, la Cluj, la Târgu Jiu, ăsta ultimul fiind o inutilitate de 30 de milioane de euro? De ce e ok ca o primărie să beneficieze de o investiție de genul ăsta, dar o altă instituție publică, așa cum e Ministerul Apărării, nu?

Am mai auzit povestea cu stadioanele primăriilor care sunt disponibile pentru toată lumea. Măi să fie! Cine a încercat să intre pe Arena Națională ca să alerge și a fost lăsat? Păi cum e disponibil pentru toată lumea? Cum facem cu echipa lui Mititelu, care vrea să plătească sumele cerute de primărie ca să joace pe noul Oblemenco și nu e lăsată? Păi nu erau publice stadioanele astea de la primării? A încercat cineva să închirieze noul Ghencea și a fost refuzat?

Da, discuția se întoarce la același Becali, parazitul de care Steaua pare că nu poate să scape. Da, el și-a anunțat public intenția de a-și duce pe Ghencea și tot public a fost refuzat, fapt ce a provocat iritarea armatei de trolli. Dar de ce a fost refuzat? Păi pentru că Becali a furat Steaua și s-a folosit de ea 10 ani. Dacă cineva îți fură mașina (clasicul exemplu!), instanța îl condamnă, tu îi închiriezi locul de parcare după aceea?

Să nu uităm nici de faptul că Steaua și FCSB sunt în litigiu. ”Roș-albaștrii” cer 37 de milioane de euro prejudiciu pentru deceniul în care au fost furați. Tu ai închiria un bun scump cuiva cu care te judeci pentru o altă datorie neachitată?

Nu în ultimul rând, Becali și ai lui nu vor avea bani de Ghencea. De fapt, nu vor avea bani nici de Arena Națională dacă fina Firea pierde primăria. Că e ușor să închiriezi un stadion când proprietarul te lasă să îl facturezi cu zecile de mii de euro pe servicii de îngrijire a gazonului, de exemplu. Dar ia să nu mai faci asta și să fie nevoie să dai pe bune 40 de mii de euro pe meci! Oare de ce Becali insistă atât de mult pentru stadionul Arcul de Triumf, acolo unde chiria ar fi de vreo 15 mii de euro pe meci?

Sunt convins că trolli fecesebiști vor refuza să înțeleagă. Dar sper că oamenii de bine care au picat în capcana infractorului din Pipera vor realiza că această poveste are mai multe aspecte ce trebuie luate în seamă.

12 thoughts on “Ce face Armata cu un stadion de fotbal?

 1. Foarte frumos spus! Felicitari ! Problema este ca fcsebistii si oamenii care intreaba de ce nu cumpara tancuri de banii aia nu inteleg cum ajunge laptele in sticla si isi pun pizza la fiert, din pacate nimeni nu poate sa le schimbe perceptia simpla a lucrurilor ce nu le inteleg . Pentru ei steaua o sa ramana fcsb fiindca si adidasi isi cumpara de la nike .. imi este mila si jena de realitatea lor

 2. Steaua a fost furată de Becali și tot ce au reușit să recupereze armata a fost marca, e concluzia opiniei autorului. În concluzie fcsb e Steaua, încă unul care lămurește lucrurile. Întrebarea din titlu e falsă, nimeni nu s-a întrebat de ce se construiește stadionul ci de ce îi trebuie armatei echipă de fotbal?. Etichetele pe care le puneți unor oameni doar pentru că țin cu altă echipă denotă multă frustrare, faceți spume la gură când vedeți că fcsb e considerată Steaua iar CSA doar o simplă echipă de amatori.

  1. Salut, Aline. Poți fi logic puțin? Când Becali a furat Steaua fix marca a furat-o. Marca include numele, palmaresul, identitatea sau dreptul de a comercializa dferite produse. A luat marca Steaua pe care a lipit-o unei societăți înființată în 2003. În concluzie, fără marcă, fcsb e fcsb.

   Armatei îi trebuie echipă de fotbal din același motiv pentru care primăriilor le trebuie echipe de fotbal. Ăsta e doar un exemplu.

   Faptul că spui că fcsb e considerată Steaua arată că recunoști că fcsb nu e Steaua 🙂 Iar CSA este un club sportiv. Secția de fotbal a clubului sportiv este profesionistă inclusiv la nivel formal, după promovarea în Liga 3.

   1. Dar cand a furat Becali Steaua, nu era nimeni pe acolo? A intrat , a luat-o și a plecat? Nu mai aberați!!! Mai degrabă Gigi a fost păcălit, nu a furat nimic.
    De ce, timp de zece ani nu s-a sesizat nimic?

   2. Chiar dacă Clubul sportiv are trecut în statut doar fotbal amator, tu spui că are fotbal profesionist. Eu știam că un club profesionist de fotbal face doar fotbal, iar primăriile nu plătesc salariile sau plătesc transferurile, o fac finanțatorii, primăria vine cu stadionul și poate 5% din buget prin lege, bani ce sunt ai comunității nu ai țării. Armata este a țării, de ce să aibă echipă doar armata din București?!, că se numește “CSA Steaua București ” nu “CSA Steaua”. Instanța nu s-a pronunțat asupra legalității transferării echipei de fotbal la o societate pe acțiuni ci doar asupra mărcii. Dacă fcsb nu mai este Steaua pentru că nu se mai numește așa, Steaua pană în 1998 este CCA sau ASA?, că nu are același nume

 3. Nu mai fiți urâcioși (voi cei care nu încăpeți de FCSB), căci nu aveți nimic de câștigat!
  Oricum CSA-ul în Liga 1, va face de rușine numele Steaua București fără un finanțator privat de genul ciobanului!!!
  NU există FCSB-iști! Așa ziși FCSB-iști, sunt de fapt acele sute de mii de suporterii Steaua București, din întreaga țară și Diaspora, din vechea generație a marilor glorii.., cei care au trăit toate performanțele echipei Steaua din Divizia A / Liga 1, din 1947 încoace…, cei care NU își pot schimba iubirea sufletului lor (… si accepta rușinea jocurilor din Ligile inferioare), după pofta și dorința unora care își schimbă opinia în funcție de câți bani primesc, în funcție performanțele echipei, după antipatia pe care o poartă lui Becali, sau după decizia dată într-un proces al justiției corupte din România!!!
  Oricum ar fi si stabilit instantele corupte din Romania.., in nici un caz nou CSA Talpan 2017 nu este marea campioana a inimi noastre.. căci nici măcar nu au avut echipă de fotbal după 1998 (o spun Dan Petrescu, Ilie Dunitresc, Iulian Ilie Miu … si mulți alți care si-au încheiat cariera la Steaua București … finanțată deja de Becali de prin anul 2000!!!
  Steaua București nu a retrogradat niciodată!

 4. Stadionul fiind construit din bani publici, adica ai nostri platitori de taxe si impozite, nu poate fi trecut in proprietatea exclusiva a unui minister , investitia trebuie recuperata prin folosirea acelui stadion, cine-l va inchiria conteaza mai putin, costurile de intretinere vor fi achitate tot de noi ; vi se pare corect, cand echipa C.S.A. Steaua va promova in liga a 2 a nu cumva va fi necesar un investitor privat sa preia acea echipa, ce veti face daca va fi preluata de Becali, eventual prin interpusi, ?

  1. Pai stadionul Giulesti, construit din bani publici, o sa fie in proprietatea Ministerului Transporturilor. Arena Nationala, stadion construit tot din bani publici, e in proprietatea primariei. La fel cum se intampla cu toate stadioanele construite in Romania. Sunt ridicate din bani publici si aflate in proprietatea unei institutii. Si tu doar cu stadionul Steaua ai o problema…

 5. Arena națională, a putut fi închiriată până și de Oțelul Galați, pe Ghencea cică va juca doar noua echipă a CSA și poate naționala.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *