Ce se întâmplă la Steaua?
Suntem pe 29 octombrie, anul Domnului 2021, iar Steaua a evoluat într-un meci oficial cu al treilea echipament principal din ultimele 3 luni! Nimic de spus, ăsta ultimul e și cel mai reușit, asta de departe, dar ce naiba se întâmplă acolo?
Fosta campioană a Europei a început sezonul cu un echipament Joma, asta deși mai-marii secției de fotbal anunțaseră cu surle și trâmbițe că au semnat cu Adidas. În realitate au semnat cu un importator de echipamente sportive, care cumpără de la Adidas și revinde către terți, dar am mai vorbit despre asta.
Echipamentul de la Joma a fost folosit până în august, atunci când au ajuns în sfârșit tricourile și șorturile de la Adidas. Dacă m-ai urmărit până acum știi probabil părerea mea despre echipamentul ăla. Pe scurt, pare luat dintr-un depozit cu marfă expirată. Dar, mă rog, e doar o părere.
A jucat Steaua ce-a jucat în noile tricouri Adidas (cam două luni de zile) că au venit și mai noile tricouri Adidas!
Astea sunt cu adevărat ce trebuie, iarăși din punctul meu de vedere. Sunt roșu cu albastru, designul a evoluat de la cel din 2007 la, să zicem, 2015, grafica e drăguțică (asta deși pe spate, pe numere, eu unul preferam parcă stema Clubului Sportiv, cea cu vulturul)… Per total, e unul dintre cele mai mișto echipamente din România în momentul de față.
Faptul că au luat în sfârșit un set de tricouri decente nu înseamnă însă că acolo nu e o problemă mare de tot. Nu e posibil ca un club care se respectă să aibă 3 seturi de echipamente principale în 3 luni de zile! E ceva ce nu am auzit niciodată în istoria fotbalului comercial.
Imaginează-ți că ești suporter al Stelei. Începe sezonul cu un meci de prezentare pe noul stadion. Îți permiți, așa că dai 200-250 de lei (sau cât a fost) pe tricoul Joma de ”acasă”. Trece o lună și echipa ta prezintă un alt tricou de ”acasă”. Faci ce faci, te mai lași de fumat și de băut bere, mai trec două luni, până la urmă îți iei noul tricou. Nu l-ai purtat de 3 ori că vine finalul de octombrie și, hop, alt echipament de ”acasă”.
Acum imaginează-ți că ești furnizor, că ai un magazin, că vrei să vinzi echipamentele Stelei. Ai contract semnat pentru comercializare produse cu marca Steaua, că doar nu faci bișniță, începe sezonul și comanzi 5,000 de tricouri Joma. Că inaugurare stadion, echipament nou, suporteri mulți. Vinzi vreo 500 de tricouri și Steaua prezintă un nou echipament, de la Adidas. Ai pe stoc 4,500 de tricouri Joma pe care nu le mai vrea nimeni, așa că le pui în vânzare la un preț fără adaos, doar să acoperi din pierderi și să poți să reziști. Te învârți și comanzi și tricouri Adidas, care-s ceva mai scumpe. Iei doar 3,000 din astea că te-ai fript o dată. Trece luna și apare un nou echipament principal la Steaua. Cine îl mai vrea pe ăla vechi? Păi… nimeni! Ce faci?
Scenariile de mai sus sunt pentru cei care întreabă când vor putea cumpăra noile tricouri ale Stelei. Naiba știe, probabil când se vor hotărî asupra unui echipament și cineva va risca să îl comercializeze. La 200-300 de lei un tricou nu o să fie servere blocate de comenzi și dacă peste o lună sau de Crăciun o să apară alt echipament partea de business e distrusă.
Pentru cei din club… nici nu știu ce ar mai fi de spus. Din punctul ăsta de vedere și-au demonstrat incompetența. Dacă nu au fost în stare să ia echipamentele Adidas până la inaugurarea stadionului de bun simț era să joace în Joma măcar jumătate de an, iar după pauza de iarnă să vină cu un Adidas final. Arătau continuitate, respect pentru suporteri, profesionalism.
Așa, conducerea Stelei pare într-o excursie în Grand Bazaar Istanbul și cumpără câte ceva de la fiecare tarabă cu un vânzător mai înțepat. Ori poate băieții au descoperit că merge asta cu echipamentele. Dai niște zeci de mii pe tricouri Joma, că doar nu faci inaugurarea cu tricourile urâte (apropo, cine a fost geniul care le-a ales?) de anul trecut. Apoi mai dai niște zeci de mii pe tricouri Adidas, dar nu pe alea pe care le vrei, ci pe unele intermediare. Și apoi alte zeci de mii pe alea pe care vrei sau poate tot pe altele intermediare. Faci chestia asta de 3-4-5 ori pe an și zecile alea de mii se transformă în sute de mii. În beneficiul cui?