Cine fură banii publici?
Pentru că scriu destul de des despre Steaua mă lovesc invariabil de comentarii de genul ”cesea fură bani publici” și diverse derivate. Așa că poate ar fi bine să vedem care este treaba cu bugetele și cine ne fură bănuții, asta dacă îi fură cineva.
Bugetul Stelei, cel care îi preocupă pe cei mai mulți dintre fanii FC FCSB, inclusiv pe cei care își imaginează că sunt jurnaliști, este public. Cea mai mare felie din acest buget este asigurată de Ministerul Apărării, cel care deține Clubul Sportiv al Armatei. Bani publici așadar.
Bugetul Ministerului Apărării este și el public. Mai mult decât atât, este supus dezbaterii și aprobării în fiecare an prin intermediul Legii Bugetului de stat. În cadrul dezbaterilor, toate ministerele, inclusiv cel al Apărării, sunt puse sub lupa aleșilor poporului. Atunci când este dezbătut și aprobat bugetul Apărării fiecare parlamentar, reprezentant legal al cetățenilor României, știe câți bani vor merge către Clubul Sportiv al Armatei Steaua București.
Din acest punct de vedere, bugetele cluburilor sportive ce aparțin ministerelor, pentru că aici ar mai fi și un CS Dinamo sau CS Rapid, sunt poate cele mai atent controlate din România, măcar la nivel de legitimitate și reprezentare.
Ca să rezum, bugetul Stelei este verificat și aprobat implicit, în contextul verificării și aprobării parlamentare a bugerului Ministerului Apărării, de reprezentanții tuturor românilor, care sunt senatorii și deputații. Să spui că Steaua fură bani publici când banii ăia publici sunt aprobați de parlament trebuie să fii idiot.
În acest context, mi se pare foarte simplu ca cine e nemulțumit de bugetul Stelei, că e mare sau că există, poate să îi scrie parlamentarului care îl reprezintă și să îl roage să nu mai voteze. Dacă există o majoritate a românilor care cred că Steaua nu trebuie să primească bani publici, ei bine există și o majoritate a parlamentarilor și gata, Steaua e decuplată de la banul public. Se poate face extrem de ușor dacă, repet, există totuși această majoritate.
Bun, am stabilit deci că Steaua nu fură bani publici și că finanțarea clubului poate fi oprită în orice moment. Hai să vedem cine mai primește, implicit de data asta, bani publici și dacă există o legătură cu furatul.
Timp de 8 ani de zile, FC FCSB a fost sponsorizată de compania de asigurări City Insurance. Conform declarațiilor patronului de acolo, contractul era de peste 1 milion de euro anual, așa că rotunjesc puțin la 10 milioane de euro dați de City Insurance echipei FC FCSB ca sponsorizare. Drăguț, legal, nimic de zis.
Numai că, pe fondul cheltuielilor exagerate și, probabil, nejustificate, City Insurance intră în faliment, iar contractele sunt preluate de Fondul de garantare a asiguraților. Potrivit legii 213/2015, ”Fondul, se constituie ca persoană juridică de drept public” și resursele sale financiare sunt:
a) contribuţii de la asigurători;
b) dobânzi şi penalităţi de întârziere din plata cu întârziere a contribuţiilor de către asigurători;
c) sume din fructificarea disponibilităţilor;
d) sume din recuperarea creanţelor Fondului;
d1) sume provenite din dobânzile legale aferente împrumuturilor acordate Fondului de rezoluţie pentru asigurători, administrat de Fond;
e) sume din alte surse, stabilite potrivit legii;
f) împrumuturile de la instituţiile de credit sau împrumuturi obligatare, prin emisiune de titluri de valoare ale Fondului.
g) dobânzi sau taxe în legătură cu orice împrumuturi sau garanţii furnizate asigurătorului supus rezoluţiei, conform prevederilor art. 59 lit. b) din Legea nr. 246/2015.
Cu alte cuvinte, cele 10 milioane pe care City Insurance le-a plătit celor de la FC FCSB sunt acoperite acum de toți asigurații din România. Oricine a făcut o asigurare pentru mașină, pentru casă, o asigurare medicală sau așa mai departe a contribuit la bugetul FC FCSB.
Bineînțeles că în acest caz nu a existat niciun control, niciun reprezentant al asiguraților nu a analizat sau votat sponsorizarea asta. Ea a fost pur și simplu decisă de grupul restrâns de oameni care conducea compania.
În concluzie, comparația dintre cele două entități la nivel de buget dezavantajează net una dintre ele și, implicit, pe contribuabil. Dacă la Steaua bugetul e dezbătut, modificat si aprobat de parlamentari, care sunt reprezentanții tuturor cetățenilor, la FC FCSB un grup restrâns a decis să susțină un club privat din banii tuturor asiguraților din România.
Întrebarea de 5,000 de euro (cam cât costă un implant de păr într-o frizerie din Istanbul) este despre care dintre cele două ai spune tu că fură bani publici?