Cine poate juca pe stadioanele construite din bani publici?

Ofensiva împotriva Stelei din acest an are ca vârf de lance banul public. Ironic dacă te gândești la faptul că patronul FC FCSB, Gigi Becali, a fost condamnat pentru un șmen cu bani publici. Dar să trecem de ironiile pe care clonele ”celui mai bun manager” din istorie nu le pot înțelege.

Trebuie să încep prin a spune că ”stadion construit din bani publici” este aproape un pleonasm, asta pentru că mai toate stadioanele din România au fost construite astfel. Doar arena celor de la CFR Cluj are o importantă cotă de finanțare privată, însă acolo a fost vorba despre modernizare mai mult decât despre construcție de la zero.

Bun, dacă majoritatea stadioanelor din țară sunt ridicate din fonduri publice, de ce discutăm doar despre Steaua? Aici răspunsul e simplu, din cauza maronicilor care mimează că fac presă, iar în realitate urmăresc doar interesul lui Becali. De asta nu se discută despre stadioanele din Cluj (cel al primăriei), Târgu Jiu sau mai ales Craiova. Nici măcar despre stadionul Rapid nu spune nimeni nimic!

Cealaltă ”țintă” a ziaricilor, pe lângă Ghencea, este Arcul de Triumf. De ce? Pentru că același stăpân al gigisport are un interes în a fi primit acolo! Așadar, întreaga discuție se învârte în jurul a ceea ce își dorește patronul FC FCSB. Nici vorbă de interes pentru banul public sau pentru cum sunt administrate aceste arene, totul e despre Becali!

Dacă am lămurit asta, hai să vedem dacă poți interzice cuiva să joace pe un stadion făcut din bani publici.

Această sintagmă – ”făcut din bani publici” – nu înseamnă nimic. Statul român, prin Compania Națională de Investiții, pompează bani în diferite proiecte de infrastructură de pe teritoriul țării. Statul vine cu banii, diferite firme realizează lucrările, după care respectivul obiectiv revine în proprietatea entității care îl deținea și înainte fără nicio obligație! Statul nu condiționează investiția de liberul acces, de exemplu. Statul n-a impus comunei Cornu Luncii, din județul Suceava, să permită accesul oricui în noua sală polivalentă din satul Brăiești. Nu, este treaba proprietarului, a localității în cazul de față, pe cine lasă acolo, in condițiile respectării legilor, desigur. Și așa este și la Steaua!

Proprietarul, Ministerul Apărării, prin administratorul arenei, Clubul Sportiv al Armatei Steaua, decide cine poate folosi stadionul în funcție de cadrul legal existent.

Prin urmare, să spui că oricine are dreptul de a folosi, contra cost evident, un stadion construit din bani publici este o prostie colosală, demnă de clonele mimișoare. Stadioanele, sălile de sport, bazinele de înot, căminele culturale și orice alte obiective de infrastructură pot fi folosite în condițiile stabilite de lege și de proprietar. Punct.

Dar, serios, cum poate fi interzisă FC FCSB pe Ghencea?

Hai să ne uităm puțin la cazul Craiova. Stadion construit din bani publici pe care vor să joace două echipe, însă doar una are acces acolo. Fără ca vreun deontolog să se agite prea mult.

Cum arena e în proprietatea primăriei, Consiliul Local a stabilit printr-o hotărâre cum poate fi inchiriată. Pentru evenimente sportive, a fost stabilită o listă a celor care sunt permise. Și avem așa: meciuri interne de Liga I, Cupa României începând cu faza șaisprezecimilor, Supercupa României, meciuri fazele preliminare UEFA Champions League și UEFA Europa League, evenimente fotbalistice: UEFA Champions League, UEFA Europa League, alte activități sportive la nivelul sportului de performanță (meciuri de rugby la nivel de club cât și la nivel de echipe naționale).

Cum echipa lui Mititelu e în Liga 2, nu poate juca pe acel stadion deoarece partidele din eșalonul secund nu se pot desfășura acolo.

În cazul Stelei poate fi și mai simplu. Clubul poate spune că nu închiriază arena oricui este în litigiu cu el. Cum FC FCSB și Steaua se judecă în mai multe procese, la revedere. Poate apoi spune că evenimentele ce pot avea loc pe noul Ghencea sunt meciurile de Liga 3, de Cupa României și de rugby. Și iarăși nu există vreo posibilitate ca FC FCSB să emită pretenții. Plus alte opțiuni la care juriștii s-au gândit cu siguranță.

Însă o să devină stadionul profitabil în condițiile astea? Cu siguranță, nu! Dar asta e problema acestor obiective din România. Nici dacă ar juca FC FCSB, FC R și Academica Clinceni pe stadion în fiecare săptămână nu ar fi profitabil! Ce, e un șoc?

Păi a spus vreun maronic de la TV că Arena Națională pierde bani încă de la inaugurare? Nici vorbă să se amortizeze investiția, nici vorbă să fie măcar pe zero la final de an. Nu! Arena Națională pierde bani an de an. Chiar dacă acolo joacă, ce să vezi minune, chiar FC FCSB-ul care în mintea unora face orice stadion profitabil. La fel se întâmplă la Cluj Arena sau Oblemenco sau orice stadion de la noi.

Și ce bani credeți că se pierd acolo? Bani publici, normal! Arenele alea sunt administrate de primării, care an de an scot din bugete diverse sume pe care le pompează în stadioane pentru a acoperi găurile. Dar de banii ăia nu ne mai interesează, important e ce își dorește Gigi Becali și atât.

Și o provocare până la un viitor articol: cine credeți că bagă mai mulți bani publici în fotbal, Ministerul Apărării sau Primăria Voluntari?

7 thoughts on “Cine poate juca pe stadioanele construite din bani publici?

    1. Șefu, stai puțin că nu e chiar așa. Craiova lui Mititelu a jucat pe Oblemenco pentru că a ajuns in 16-imile Cupei, încadrându-se în criteriile stabilite de decizia CL. Dar solicitarea de închiriere a stadionului i-a fost respinsă de multe ori.

  1. Milan și Inter joacă pe San Siro care este al primăriei din Milano. Cum este posibil? La noi de ce nu? Sau noi avem bani de aruncat mai mult decât nemții, italienii etc.?
    Prostia costă.

  2. Foarte bun articolul.
    O nelamurire: inteleg ca acel Sergi Lopez de pe FB e Memița Scoica (e sigura faza sau doar se banuieste?), iar tu scrii de “clonele” sale, la plural. Sa inteleg ca pe langa acel pseudonim, mai are si alte conturi de pe care face valuri? Apropo, de ce se ascunde Mimisor? Zi faina!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *