Cine și cum a furat Steaua – începuturile

Povestea furtului celui mai important brand din sportul românesc, Steaua București, s-a desfășurat în două acte majore și implică o serie de persoane cunoscute. Din păcate, această serie de infracțiuni a rămas nepedepsită și sunt șanse infime ca ceva să se mai schimbe acum.

ÎNCEPUTURILE…

Istoria noastră are doi actori principali – Victor Babiuc și Gigi Becali – și o mulțime de alți actori secundari, dar și ei foarte importanți. Începuturile poveștii se duc mult înainte de 1989 și ar fi nevoie de o serie de articole foarte lungi doar pentru a desluși acele ițe foarte încurcate. Cert este Becali nu a fost niciodată individul îmbogățit peste noapte de care au încercat unii să profite, ci un ins cu legături puternice la vârful conducerii țării, atât înainte, cât mai ales după 1989.

Pe scurt, familia lui Becali a ajuns la periferia Bucureștiului la finalul anilor 50, la scurt timp după nașterea eroului nostru. În zona Pipera, Tase Becali a pus pe picioare o înfloritoare afacere semi-privată cu oierit. Omul creștea sute de oi pe câmpurile de la marginea Bucureștiului, iar produsele rezultate, de la lapte sau brânză și pâna la carne sau lână, reușea să le vândă prin Capitală.

Pentru ca afacerea să meargă, Tase îi alimenta cu produse pe șefii și șefuleții Miliției și Securității din București. Iar pe măsură ce încasările erau mai mari, nivelul său de influență plătită a ajuns la cel mai înalt nivel. Ceilalți membri ai clanului de la marginea Bucureștiului își făceau veacul prin centrul orașului, în zona cinematografului Patria, a barului Melody sau a Hotelului Lido. De la vânzarea pe sub mână a biletelor la film au trecut rapid la bișniță, schimb valutar și amanet. Totul sub privirile îngăduitoare ale Miliției și Securității. Așadar, familia extinsă Becali a avut legături comerciale foarte strânse cu aparatul represiv al lui Ceaușescu și a folosit aceste legături pentru a acumula o avere considerabilă.

După cum singur a declarat de mai multe ori, Revoluția din 1989 l-a ”prins” pe Becali cu 200,000 de dolari cash! Atenție, banii erau deja schimbați în dolari!

Victor Babiuc este prototipul funcționarului securist. A terminat Dreptul când Becali abia se năștea, după care a reușit să își facă loc pe diferite posturi inaccesibile celor fără legături cu serviciile de informații comuniste, cum ar fi judecător, consilier juridic la Ministerul Comerțului Exterior, profesor la Academia Șefan Gheorghiu, acolo unde se pregăteau cadrele comuniste sau consilier al Consiliului Legislativ. Omul n-a fost membru de partid pentru că, probabil, era membru al altor ”asociații” ceva mai ascunse.

După Revoluție a intrat în politică și s-a orientat rapid spre structurile de forță. A fost ministrul al Justiției și ministru de Interne în FSN-ul lui Iliescu, membru al Comisiei de Apărare și, ulterior, ministru al Apărării în perioada 1996-2000, cu o pauză de două luni în februarie-aprilie 1998.

2 thoughts on “Cine și cum a furat Steaua – începuturile

  1. Sa furi ditamai clubul tocmai din brațele Armatei, înseamnă ca ești cel mai mare hot din istorie. Magician chiar. Cioban magician. Oare de ce nu a fost cercetat, anchetat pentru furtul Stelei atâția ani de zile ? In realitate nu e chiar așa, ca atunci când Steaua a fost preluată de către AFC-ul lui Păunescu toți generalii erau cu mâinile pe sus. La fel si când Becali a preluat Steaua toți generalii erau cu mâinile sus împreuna cu glorii ale Stelei si inclusiv vuvuzeaua suprema din Armata, Florin Talpan. Ca doar a semnat actele.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *