Cum au devenit românii experți ai alegerilor americane?
Întreabă un român care e diferența dintre Parlamentul European și Comisia Europeană și probabil va ridica din umeri. Întreabă-l însă de rezultatul alegerilor din Schuylkill, Pennsylvania, și îți va spune cine a câștigat, cum s-a votat sau care a fost orientarea alegătorilor în funcție de tipul de vot. Gluma nu-mi aparține, evident, dar e cât se poate de reală? Cum naiba am devenit specialiști în sistemul electoral american peste noapte?
În caz că ați ratat, au fost alegeri în SUA. Încă se numără voturile și nu știm numele președintelui. Sigur nu ați ratat însă comentarii analitice de pe social media. Comentarii ale prietenilor voștri virtuali. Sau poate voi ați comentat, experților. Eu unul am făcut-o.
De unde fenomenul ăsta, totusi? Mi se pare că e un mix de două elemente importante și legate între ele – facilitatea accesului la informație și profesionalismul presei. Ca o paranteză, urăsc din suflet presa partizană americană, dar nu pot să nu recunosc că dau clasă cam tuturor la nivel de profesionalism.
Facilitatea accesului la informații vine din esența sistemului electoral american. Dacă vrei să afli Schuylkill, Pennsylvania, o poți face extrem de ușor, din 3-4 click-uri. Și afli rezultatele în timp real, pe măsură ce pensilvănenii numără voturile, nu după 5 zile când se trezește un nea Gică șă introducă date în sistem.
Dar ce faci cu informațiile astea? În principiu, nimic. Dar te uiți la televiziunile americane, la care vrei tu, în funcție de preferințe, și vin niște jurnaliști și îți traduc. Îți spun ce înseamnă cifrele alea, le pun în contextul statului, țării, momentului și așa mai departe. Informațiv și foarte detaliat. Așa poți afla, de exemplu, că alegătorii republicani din Schuylkill au ieșit la vor în ziua alegerilor, iar democrații au preferat votul prin corespondență. Sau că autoritățile numără mai întâi voturile din ziua alegerilor și abia apoi pe cele trimise prin poștă. Iar apoi îți proiectează niște tendințe și îți arată cum ar putea influența un ținut din ăsta anonim alegerea președintelui american.
Nu-i așa că e ușor să scrii apoi pe Facebook, ca un fin analist, că tu crezi că Biden va lua Pennsylvania pentru că mai sunt de numărat 100,000 de voturi și că tendința e pro-Biden în proporție de 68,7%? Sigur că e!
Încearcă să faci asta la alegerile noastre. Ai acces greoi la informații și lăutarii din ceea ce se numește presă și incapabili să le interpreteze. În loc să vorbească despre tendințele din județul Arad sau din regiunea Dobrogea și cum favorizează ele un candidat sau altul, ei aduc în studiouri tot felul de infractori și analfabeți funcționali pe care îi pun să se înjure câteva ore și gata emisiunea. E absolut normal să ai zero interes, ca persoană normală la cap, să te uiți la așa ceva.
Diferența asta enormă dintre noi și ei e și motivul pentru care nu cred în povestea cu frauda. Dacă noi, ăștia din Văscăuții din Deal, suntem atât de interesați de alegerile americane, de voturi, de tot ce e acolo imaginați-vă cum sunt americanii. Ăia care au drept de vot și sunt direct interesați de cine va ocupa anumite funcții. Păi când tu știi exact când, ce și cum se numără în orice cătun îți imaginezi că poate cineva să fure sute de mii sau milioane de voturi?
Și al cui e meritul? Al presei, evident. Al presei care, deși partizană, informează corect și detaliat. Și îți dă posibilitatea de a gândi cu capul tău.