Cum se poate folosi Steaua de ”legendele FCSB”

O soluție prea puțin explorată de Steaua pentru a readuce suporterii lângă echipă este folosirea ”legendelor” celor de la FCSB. Pe scurt, o parazitare a parazitului.

Nu este un secret pentru nimeni faptul că Steaua, deși a reușit să își recupereze brandul clonat de becali și ai lui, are o mare problemă de imagine din cauza disputei cu FCFCSB. Sunt oameni care, pe bună dreptate, sunt legați afectiv de clona lui becali și de performanțele obținute în anii 2000. Iar aici este datoria, subliniez datoria, clubului Steaua să îi readucă pe oamenii ăștia acasă.

Ca să poți face asta, trebuie să lucrezi și cu armele dușmanului. Pentru că nu se poate doar scorțos, doar reactiv, doar greoi. Calea dreaptă și oficială te duce doar până la un punct, iar pentru a merge mai departe e nevoie de mai mult.

Unul dintre scenariile pe care s-a lucrat puțin de tot până acum este cel al parazitării parazitului. Și vă explic imediat ce este asta.

Atunci când întrebi ”suporterul obișnuit” ce amintiri are el cu Steaua și ce îl leagă de Steaua, cele mai multe răspunsuri vor fi legate de performanțele din anii 2000 și de fotbaliștii de atunci. Din nou, e normal. Dincolo de deciziile instențelor și de adevărul obiectiv, fiecare are adevărul său afectiv. De asta prind atât de bine minciunile imbecililor din așa zisa presă care o ard cu ”pentru mine fcfcsb e barselona”, că le gâdilă fix coarda aia emoțională.

Și-atunci ce faci? Păi o soluție este să parazitezi parazitul.

O opțiune a acestei parazitări este să încerci să îi aduci la echipă pe fotbaliștii ăia de care oamenii sunt legați afectiv. S-a făcut asta cu Adi Popa, până la un punct chiar cu Oprița, dar dacă vrei rezultate vizibile trebuie să faci din asta o campanie.

Eu unul, dacă aș fi marele șef de la Steaua, aș încerca în perioada următoare să aduc în lot niște tineri pensionari de genul Rusescu, Latovlevici, Gardoș, Chipciu etc. DIn ăștia mai spălați, care pot să lege 3 propoziții. Și nu i-aș aduce pentru sport, ci pentru imagine. Sigur, ăștia probabil că mai pot duce 6 luni sau un an la nivel de Liga 2, deci nu ai da bani doar pe imagine. Dar și dacă i-ai da tot ar merita.

Aduși la echipă, i-aș pune să apară peste tot și să spună că ei joacă la Steaua, că e o singură Steaua, că au fost păcăliți și ei si suporterii de nebun, că Steaua, Steaua, Steaua. Tot timpul Steaua, ei sunt la Steaua, Steaua e în Ghencea, fcfcsb nu e Steaua. Ăsta ar fi, în mare, punctajul de comunicare

Dacă faci asta ai două mari avantaje. În primul rând, ai niște voci încă puternice care spun că Steaua e una singură și că FCFCSB e clonă. Că una e să zică asta Miu și alta e să zică asta Rusescu. Asta cu tot respectul pentru Miu. Iar dacă ai 3-4 fotbaliști cunoscuți care spun asta ai deja o campanie.

În al doilea rând, induci ideea că performanțele alea din anii 2000 au fost obținute de Steaua și îi faci pe fanii care au crescut cu performanțele alea și care sunt legați de ele să vireze către Steaua.

E moral? Sigur că nu! Dar fotbalul în sine nu e moral. Iar mutările astea la limita moralității pot face diferența între 3,000 și 30,000 de spectatori în tribune.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *