De ce e foarte bine că ”Steaua nu are drept de promovare”

A venit și ziua cea mare, ziua în care conducerea Stelei a anunțat ce se va întâmpla cu echipa de fotbal în sezonul următor. Din punctul meu de vedere, veștile sunt excelente și înainte să săriți în sus, hai să vedem de ce.

Faptul că Steaua nu își schimbă forma de organizare și nu cedează echipa de fotbal altei entități nu înseamnă că nu are drept de promovare. Sigur, vorbim de legea sportului, de regulamente, de harneală pentru proști. Ați uitat cazul Craiova? Ce regulamente au contat atunci? FRF și LPF au inventat practic o echipă pișându-se cu grație pe toate reglementările.

Apoi, băi oameni buni, voi vă gândiți că Steaua, în forma de organizare actuală, ARE VOIE SĂ JOACE ÎN EUROPA, DAR NU ÎN LIGA 1? Păi cum vine asta? Nu cumva Legea Sportului e strâmbă rău dacă prin țările cu apă caldă nu există așa ceva? Nu e incredibil că reglementările interne contravin celor internaționale?

Așa cum v-am mai spus, eu nu cred că Steaua va fi blocată dacă obține promovarea pe teren. Așa cum în cazul Craiova au schimbat regulamentele în câteva zile, așa se va întâmpla și acum. Dacă echipa asta va promova, ceea ce nu prea cred.

Pericolul cedării echipei

Jur că mă lasă fără cuvinte suporterii steliști. Citeam astăzi reacții și am rămas mut. O mulțime de ovine, pentru că altfel nu le pot spune, militează puternic pentru cedarea secției de fotbal, gratis dacă se poate, unui investitor misterios. Că sunt convins că se înghesuie miliardarii planetei să bage bani într-un club din România.

Știți că se spune că cine nu își cunoaște istoria e condamnat să o repete. Păi ia gândiți-vă puțin. În 1998, într-o societate în care accesul la informație era mult mai restrâns, furtul Stelei a început cu o minciună ordinară, aia cu UEFA nu ne mai lasă să jucăm în cupele europene. S-a agitat lumea, a fost puțin iureș în presă și gata, unul ca Păunescu a primit GRATIS o echipă de top. Diferența dintre atunci și acum este doar minciuna, nu poți juca în Europa vs. nu poți juca în Liga 1.

De unde atâta naivitate, Dumnezeule mare, încât să creadă cineva că ar veni un investitor curat și plin de intenții bune? Voi uitați că vorbim despre România? Uitați că vorbim despre fotbalul lui Becali, Borcea, Niculae și restul infractorilor?

Șansele ca Steaua să fie preluată, mai bine zis să îi fie dată, unuia ca ăla de la Dinamo, care să ciordească bani din buget și să te îndatoreze pe 20 de ani sunt infinit mai mari decât cele de a veni un investitor magic dispus să bage milioane multe într-un mod profesionist. Mai ales că asta din urmă nu există, n-ai să găsești așa ceva în România. Iar străinii bine intenționați au alte echipe de cumpărat.

Ori în condițiile astea, menținerea actualei forme de organizare și forțarea lui Burleanu & Co. să schimbe regulamentele, așa cum au mai făcut, sunt o alternativă mult mai bună.

Da, conducerea Stelei nu e deloc performantă din punct de vedere sportiv. Dar care e termenul de comparație? Din nou, uitați că suntem în fotbalul românesc? Vi se pare că managementul de la Dinamo e mai bun? Dar ăla de la Iași? Chindia? Clinceni? FCFCSB? Adică despre ce vorbim? Ăla de la Craiova e un management bun?

Scenariul ideal

Dar ce se poate face? Păi, din punctul meu de vedere, cazul ideal e următorul: Steaua își schimbă forma de organizare și se transformă în societate pe acțiuni; vine investitorul, care e controlat printr-un acord fără eroare; Steaua nu cedează marca și palmaresul, ci le aduce ca aport în noua societate și beneficiază de drept de veto pe orice decizie ce are potențialul de a afecta imaginea clubului; investitorul își asuma investiții de multe milioane, iar dacă nu le realizează e penalizat până când e scos din asociere; în schimb, beneficiază de o echipă care e deja în Liga 2, poate chiar în Liga 1, și de un lot de jucători în care s-a investit serios; are dreptul de a comercializa produse sub brandul Steaua pe noua societate.

Asta ar fi așa, pe scurt. Numai că în țara lui ”eu dau banii, eu comand” nu o să găsești așa ceva. Și decât cu vreun interlop dubios care să preia echipa, mai bine cu niște comandanți din ăștia interimari care nu își găsesc cuvintele.

P.S. întrebare cât se poate de serioasă: știe cineva ce funcție are Ogăraru la club și care sunt responsabilitățile din fișa postului?

8 thoughts on “De ce e foarte bine că ”Steaua nu are drept de promovare”

 1. Steaua controlata de MAPN nu are drept de a juca in Europa. Nu stiu de unde ideea asta creata ca e la liber daca va castiga Cupa Romaniei – ca sa joci in cupele europene, trebuie sa primesti o licenta – care necesita intocmirea unui dosar. Si printre punctele numeroase ale acestui dosar se numara si interzicerea cluburilor de drept public – acelasi motiv ce a facut necesara reorganizarea din 1998.

 2. Scrii numai prostii. Nu Mai vorbesc de faptul ca tu consideri clona din Craiova ca fiind Universitatea. Apropo cand esti de acord cu Mircea Sandu? Cand a dezafiliat Stiinta sau acum cand vorbeste despre CSA?

 3. 1. Daca Universitatea Craiova a fost bagata “pe blat” in L2, asta nu insemna ca fecesebistii mafioti de la frf si lpf vor face o exceptie si pt Steaua, in caz ca va indeplini criterul sportiv al promovarii. De fapt, stiu sigur ca n-o vor face, deci varianta sa stam la mila lor pica.

  2. Da, avem voie sa jucam peste tot, mai putin in L1. Dar degeaba stim ca Legea Sportului e stramba daca n-o corecteaza nimeni de vreo 20 de ani. Crezi ca o va face cineva acum, pt Steaua? Daca era, o facea din 2017, sa fie totul pregatit pt cum e situatia acum. Deci si varianta asta pica.

  3. Singura varianta viabila ramane tot ce s-a facut in 1998, doar ca acea societate comerciala (AFC Steaua de atunci) trebuie sa fie detinuta de cineva de incredere. O idee ar fi AS47. Problema e ca n-avem bani ca sa tinem echipa de fotbal a Stelei. Si daca s-ar demara un proiect de tip socios, nu cred ca ne strangem mai mult de 2.000 de cotizanti. A cate 100 de euro de caciula, ar fi doar 200.000 euro. Plus cateva alte mii de abonamente, plus sponsori, drepturi tv L2 si tot e prea mica suma, nici un milion de euro. Pt L2 e suficient, pt L1 nu prea. S-ar putea scoate bani frumosi din stadion… dar la cat de prosti sunt astia din conducere… Prostii vor sa scoata abonamentele doar cu vreo 2 sapt inainte de inceperea L2, incredibil.

  1. 2. Stai linistit ca CSA nu va apuca sa joace in Cupa Romaniei cu nicio echipa de Liga 1. V-a eliminat Chiajna anul trecut. Nu iti mai face planuri de pomana.
   1. Mafia s-a aratat pentru ca au bagat clona psd-ista CSU direct in Liga 2. Aia e Mafie. Si Mafie este ca v-au primit pe voi in Liga 2. Un club AMATOR sa joace cu profesionistii numai in Romania este posibil.
   3. Nu aveti bani pentru Liga 1. Dar cei de la Timisoara au bani sa Tina echipa in Liga 2. Dar voi nu tineti cu Steaua precum tin cei din Timisoara cu Poli. Voi tineti cu banii pe care credeti ca ii veti obtine de la Becali daca veti castiga astazi palmaresul. Daca nu veti castiga se va inchide sectia din 2017.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *