Formula 1 și regulile ei de neînțeles

Pe finalul ăsta de sezon am încercat să mă reapuc de Formula 1, dar jur că mi se pare de neînțeles în condițiile în care rolul celui de la volan e din ce în ce mai mic. Adică vorbim mai mult despre cât de repede se mișcă băieții la schimbul de roți, de schimbări de motor sau de electronice, de greutate maximă și minimă, de cât combustibil trebuie să rămână în rezervor…

Capac mi-au pus deciziile stewarzilor care se comportă fix ca arbitrii de casă ai celor de la FCFCSB din Liga 1.

De fapt, voiam să vă scriu despre penultima cursă a sezonului, asta din Arabia Saudită, și despre cum mi se pare mie că un pilot competitiv și combativ e sugrumat de regulile stupide de care profită cu tupeu superstarul în favoarea căruia pare că se fac regulile.

Suntem în cursă, da? Hamilton e primul, Verstappen al doilea. Primul viraj, Max trece de Sir Lewis și preia conducerea. În spate Schumacher junior face ce face și dă cu mașina de gard, steag roșu și cursă suspendată. Toată lumea la boxe, se schimbă cauciucuri și altele.

Directorul de cursă le zice celor de la Red Bull că Max trebuie să ii cedeze locul lui Sir Lewis, ca să fie ordinea din ultimul tur complet înțeleg. Și că dacă nu o face o să fie penalizat.

Se reia cursa, ăia de la boxe îi zic lui Verstappen să cedeze primul loc și se întâmplă asta:

“At turn 21 the driver of car 33 was given the instruction to give back a position to car 44 and was told by the team to do so “strategically”. Car 33 slowed significantly at turn 26. However, it was obvious that neither driver wanted to take the lead prior to DRS detection line 3.  The driver of Car 33 stated that he was wondering why Car 44 had not overtaken and the driver of Car 44 stated that, not having been aware at that stage that Car 33 was giving the position back, was unaware of the reason Car 33 was slowing. In deciding to penalise the driver of Car 33, the key point for the Stewards was that the driver of Car 33 then braked suddenly (69 bar) and significantly, resulting in 2.4g deceleration.  Whilst accepting that the driver of Car 44 could have overtaken Car 33 when that car first slowed, we understand why he (and the driver of Car 33) did not wish to be the first to cross the DRS.  However, the sudden braking by the driver of Car 33 was determined by the Stewards to be erratic and hence the predominant cause of the collision and hence the standard penalty of 10 seconds for this type of incident, is imposed.” 

Deci eu înțeleg din asta așa: directorul de cursă le zice celor de la Red Bull să îi ordone lui Verstappen să cedeze locul câștigat pe pistă în fața lui Hamilton. Bun, ăsta e regulamentul că a fost steag roșu. Ăia îi zic lui Max să cedeze locul, Max, care îl are pe Sir Lewis în spate, încetinește, numai că ăla care trebuie să primească locul nu vrea să depășească. Nu vrea, frate! Nu e zona bună, nu bate vântul dinspre est, pâlpâia un bec de la nocturnă, s-a întâmplat ceva și Sir Lewis nu vrea să treacă. Max frânează ca ăla să treacă totuși și să reia cursa și lupta pentru titlul mondial, Sir Lewis doarme pe el și îl lovește din spate, iar Max e penalizat.

Poate că sunt eu subiectiv, dar jur că nu înțeleg. Adică înțeleg regulile de safety de pe circuit, dar, fratele meu, nu se poate așa ceva. Toată lumea, inclusiv Sir Lewis, știe că Max va ceda locul, Max încetinește vizibil, ăla nu vrea să treacă și tot cel care și-a câștigat locul 1 pe pistă e de vină că și-a lăsat rivalul să îl depășească?

Băi, e prea mult! Iar Formula 1 cred că o va de gard rău de tot în curând. Nu se poate să ai un pilot care vrea să concureze pe pistă, cu toate armele pe masă, și să îl penalizezi în favoarea unuia care doar profită de chichițe regulamentare! Cel puțin așa mi se pare mie, așa văd din afara fenomenului.

2 thoughts on “Formula 1 și regulile ei de neînțeles

  1. Cred ca ai vazut alta cursa. Pana la primul steag rosu Verstapen nu l-a depasit pe Hamilton pe pista, ci in urma faptului ca Hamilton a intrat la boxe si a iesit in spatele lui Verstapen deci la primul restart Verstapen a plecat primul din pole iar Hamilton l-a depasit in primul viraj iar Verstapen a taiat curba si a iesit din fata lui Hamilton de aceea a trebuit sa ii lase sa treaca si pe Ocon si pe Hamilton. Asta ar fi doar prima parte din cursa si au fost multe incidente apoi dar se pare ca e foarte greu sa fii impartial asa ca iti recomand sa vezi toata cursa si apoi sa-ti dai cu parerea. O Zi buna

  2. Cred ca ar fi indicat sa te uiti cu adevarat la cursa sau macar la rezumatul oficial si apoi sa compari cu ceea ce ai scris…nu de alta, dar povestirea prin omisiune tot minciuna se traduce.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *