Gigi Becali ”a salvat” Steaua de la faliment

Precedentul articol despre Steaua, cel în care am discutat despre noul stadion al ”roș-albaștrilor”, a fost unul foarte discutat. Deloc surprinzător, este totuși cea mai iubită echipă din România. Discuțiile acestea au degenerat însă spre alte subiecte, ce țin de istoria relativ recentă. Din acest motiv, dar și pentru că vreau trafic, normal, am hotărât să discutăm despre una dintre acele teme, salvarea de la faliment.

Premisa de la care plecăm este următoarea: în 2002-2003, Steaua ce era administrată de asociația lui Păunescu a fost aproape de faliment, iar Gigi Becali a apărut din neant și a salvat echipa. Nerecunoscătoarea armată nu doar că nu i-a mulțumit latifundiarului, ba l-a lăsat și fără brandul pe care acesta îl furase.

Ca să discutăm despre ipoteticul faliment al Stelei trebuie să ne întoarcem puțin mai mult în trecut. După Revoluție, mai toate cluburile sportive au experimentat perioade dramatice din punct de vedere financiar. Robinetul cu bani a fost oprit și fiecare s-a descurcat cum a putut. Dacă a putut. Salvarea ”militarilor”, a întreg Clubului Sportiv al Armatei Steaua, a fost secția de fotbal.

Având un lot foarte bun de jucători, un brand uriaș, profesioniști în conducere și posibilitatea de a vinde în străinătate echipa a prosperat. De fapt, fotbalul a ținut în viață CSA Steaua. Asta pentru că secția de fotbal nu avea și nu are nici acum personalitate juridică, ceea ce înseamnă că încasările intrau în contul clubului. De acolo, milioanele de dolari erau distribuite către toate secțiile, care astfel beneficiau de o finanțare peste media respectivelor sporturi.

În 1998 s-a produs ruptura. Amenințată cu o regulă UEFA incertă, care ar fi interzis participarea echipelor departamentale în competițiile europene, CSA Steaua se implică într-un parteneriat extraordinar de dubios. Apare Asociația Fotbal Club Steaua București, o asociație non-profit, care primește GRATIS un lot de jucători foarte bine cotat, un loc în prima divizie din România și dreptul de a folosi brandul Steaua! În schimb, Păunescu & Co. veneau cu un soi de management privat care garanta respectarea regulii UEFA.

Apropo de asta, Ionuț Lupescu a spus în urmă cu ceva ani că nu a existat și nu există o interdicție pentru echipele departamentale în cupele europene. Este, într-adevăr, interzisă finanțarea cu bani publici, dar toate echipele primăriilor de la noi ne arată că nu este deloc atât de strictă. Practic nu poți plăti transferurile sau salariile cu bani publici, însă arta contabilității te cam scoate din orice situații neplăcute.

Impresia mea este că ruperea secției de fotbal din 1998 a fost premeditată de diverse personaje, inclusiv din interiorul clubului Steaua, pentru a scoate banii de sub lupa unor posibile controale și a dispune de ei după bunul plac.

Practic, primul act al furtului Stelei a fost cel din 1998

A urmat apoi o perioadă neagră. Fără bani, care s-au evaporat din conturi, echipa n-a mai avut rezultate. Ca să aibă rezultate ar fi fost nevoie de o infuzie de capital, nu? Dar cine să investească din moment ce în asocierea CSA Steaua – Păunescu cel din urmă nu și-a asumat absolut nimic, ci doar a primit degeaba active de milioane de dolari?

Așa a apărut Gigi Becali în anturajul Stelei pe la începutul anilor 2000. Un îmbogățit pe căi discutabile al interminabilei tranziții mioritice, Becali era, după cum spun mai toți, un țărănuș ce căuta să se emancipeze. A fost adus în lojele din Ghencea de Victor Pițurcă, cel care îi era un adevărat idol, și de Păunescu. Nu am nicio îndoială că, măcar în primă fază, latifundiarul a fost văzut ca o oaie de muls. Probabil că sperau să fie suficient de prost încât să piardă niște bani și apoi să dispară. Doar că nu a fost așa…

Smecheria falimentului a apărut în acest moment și a fost una foarte simplă – supraevaluarea. Echipă slabă, Steaua avea nevoie de transferuri. Fără bani în cont, trebuia să se împrumute. Iar omul cu banii nefiscalizați era chiar în lojă. Dar cum faci să îndatorezi un club?

Păi cumperi un fotbalist cu 100.000 de dolari, să zicem, iar în acte treci 500.000 de dolari. Tu, Becali, dai o sută de mii, iar AFC Steaua îți este datoare cu cinci sute de mii! Dacă faci 10 transferuri de genul ăsta ajungi să îndatorezi asociația cu niște milioane bune. În plus, în contul datoriei primești contractele celor mai valoroși fotbaliști. Apoi, dacă pui piciorul în prag și te duci să încasezi toți banii o dată, e clar că nu vei avea de unde să îi iei. Poți să ceri falimentul? Probabil. Înseamnă că AFC Steaua era aproape de faliment înainte ca Becali să își facă firma? Sigur că da!

Dar acest posibil faliment a fost unul provocat deliberat și controlat de către Becali și Păunescu! A fost o șmecherie ca multe altele din perioada aia prin intermediul căreia s-a încercat furtul celui mai puternic brand din fotbalul românesc.

V-ați întrebat de ce am scris că Becali și Păunescu au falimentat AFC-ul și nu Steaua? Pentru că, ați ghicit, AFC Steaua nu a fost niciodată Steaua!

AFC Steaua, entitatea lui Păunescu, a primit în condiții nici măcar cercetate o găinușă cu ouă de aur, numai că băieții au vrut tot cotețul. AFC-ul avea jucătorii, primiți gratis, și mai avea locul din prima ligă, primit gratis. Marca Steaua, inclusiv palmaresul și emblema, nu i-au aparținut niciodată. Stadionul și baza din Ghencea nu i-au aparținut niciodată. A avut doar acordul să le folosească, fără însă a le putea înstrăina.

Gigi Becali și-a construit firma, FCFCSB S.A. în speță, pe eșafodajul AFC-ului. A inventat și înregistrat o marcă Steaua bazându-se pe o asociere cu AFC. Numai că AFC-ul nu a avut niciodată dreptul de a înstrăina marca pe care o putea doar folosi cu acordul Stelei! De aceea a și fost anulată de instanță în 2014. De aceea a fost dispusă apoi schimbarea numelui firmei.

Pentru că Becali nu a fost niciodată finanțator/ acționar/ patron la Steaua!

Mai mult, Becali nu a salvat niciodată Steaua de la faliment și nici n-a fost păcălit să investească, ci a fost parte dintr-un plan elaborat pentru a fura această echipă!

Plan care a ieșit doar parțial. Pentru că dacă brandul Steaua era protejat, la devalizarea Clubului Sportiv al Armatei prin înstrăinarea celor mai valoroase active, fotbaliștii, toată lumea a închis ochii. Iar acum ar fi, evident, prea târziu pentru că orice faptă de natură penală s-ar fi comis, posibila infracțiune s-a prescris.

12 thoughts on “Gigi Becali ”a salvat” Steaua de la faliment

 1. Pai, si atunci, armata, fiind asa de corecta, de ce pana in 2014 l-a lăsat pe Becali sa folosească numele Steaua? Si domnul talpan ce cauta in loja cu Becali? Atunci nu mai era furata Steaua?

 2. Adevărul e ca ești bun tare, 197 de likeuri la pagina de Facebook, mai rar asa jurnalist apreciat. Daca fac un cont cu o rață la pagina de profil reusesc sa strâng mai multe likeuri decat acest chirila al zilelor noastre. De ce nu vrei sa iti vezi de obscuritatea ta și te bagi în subiecte pe care nu le stăpânești?!

   1. Nu a fost nici un efort, am vazut articolul tău promovat pe diferite pagini de talpanisti si am întrat sa vad despre ce e vorba..dar e slăbuț de tot..stii ca DNA si Bodu au anchetat toate prostiile astea cu jucători care costau 100 de mii și în acte erau trecuți la 500 si s-a decis ca nu exista probe în acest sens ? Cum îți explici ca pana in momentul in care ciobanul a cotizat echipa era Steaua București pentru cei de la armata, inclusiv pentru Talpan? De ce au început procesele doar când ciobanul a refuzat sa mai plătească sume aberante pentru stadion? Eu daca iti fur tie ceva, orice, nu începi sa mergi la politie și sa ma dai in judecata in ziua următoare? Sau vii și stai cu mine in masina furata sau în casa furata si te superi dupa 10 ani și decizi ca totuși o vrei înapoi? Ți se pare logic ? Ps: tu singur ai scris ca abordezi subiectul pentru trafic, implicit likeuri..probabil tinzi sa ajungi vreun scutariu, sendre sau sergi lopez care au trafic real pe paginile lor…la tine m-am uitat daca scrii despre fcsb mai ai ceva vizualizări dar puține, in rest te urmărește familia și cercul tău prieteni.

    1. Mie mi se pare un efort. Eu comentez foarte rar, tocmai pentru că nu sunt dispus să depun efortul ăsta. Dacă pentru tine nu e, respect asta.

     Bodu nu avea cum să ancheteze nimic legat de asta, pe el, cât a fost la ANAF l-au interesat doar datoriile AFC-ului. Pe care Becali își asumase că le plătește 🙂 Iar DNA când a anchetat asta? Îmi arăți o dovadă ca să înțeleg despre ce vorbești?

     Litigiile au început mai devreme decât crezi, prin 2007-2008 au fost dacă îmi amintesc corect primele drumuri pe la Federație pentru acte și clarificări. De fapt, cred că tocmai din cauza asta Becali n-a mai plătit pentru stadion, știa și el că rămâne fără marca aia clonată. Apoi nu cred că am spus undeva că în CSA Steaua sunt numai măicuțe. Ba cred că am scris că fără sprijinul unora din clubul ăla Păunescu și Becali nu ar fi putut fura Steaua niciodată. Poate o să-l întrebe vreodată cineva pe Boroi despre asta.

     În fine, articolul ăsta e promovat de cine dorește. Nu e sponsored, nu e postat de mine prin cine știe grupuri… L-am scris, l-am publicat și l-am pus pe pagina aia pe care mă urmărește doar familia. Dacă a ajuns până la tine o fi ceva bun… Obiectivele mele profesionale sunt altele. Spre deosebire de cei pe care îi nominalizezi eu nu-mi schimb părerile în funcție de interes, pot să îmi cer scuze când greșesc și, cel mai important, nu sunt contul clonat al lui mișu de la fcsb.

 3. Ce dovezi ai că Becali plătea 100.000 de euro iar în acte se scria 500.000 de euro? Și până la urmă unde este echipa, dacă CSA a dat gratis contractele jucătorilor și locul în prima ligă?, ai lăsat-o în coadă de pește… În statutul AFC scrie că s-a preluat trecutul glorios al acesteia cu consimțământul celor de la CSA. Activitatea sportivă a secției a fost continuată de AFC iar ulterior de Asociația înființată de adunarea generală din AFC

  1. Dacă faci un mic efort și cauți găsești declarațiile lui în care vorbește despre banii nefiscalizați acordați sub formă de împrumut și de cei trecuți în acte.

   Statutul e irelevant, acolo cel care își înființează firma poate scrie cam orice vrea. La fel de bine putea să scrie că preia trecutul glorios al Barcelonei.

 4. Premisa de la care pleci e total greșită. Steaua nu era doar administrată de asociatia lui Păunescu, echipa era independentă de CSA, alfel ce rost avea să faci această trecere spre privat dacă tot statul deținea echipa?! Afc-ul avea putere juridică, putea să vândă echipa sau să o falimenteze fără acordul CSA, atâta doar că nu avea dreptul să înstrăineze marca pentru că nu-i aparținea,si nici nu a cedato, noua societate inregistrandusi propria marcă pe care justiția a anulat-o dar nu a schimbat statutul juridic al echipei

  1. Nu avea cum să fie independentă din moment ce marca, deci și palmaresul, nu îi aparțineau, nu? AFC-ul putea să înstrăineze jucătorii și locul din Liga 1, ceea ce a și făcut, dar nu Steaua. Numele, palmaresul, echipa până la urmă, nu au fost niciodată ale AFC-ului, care a putut doar să le utilizeze temporar.

 5. Eu stiu atata .. daca armata era atat de corecta si urmareau interesele Stelei, in secunda 2 in care Becali a fost anuntat ca si “ce naiba a fost anuntat” sarea la treaba si dezmintea totul. Ba mai mult, il actionau de atunci in judecata si emiteau prin presa adevarul sau fapta. DAAAR ei au luat banii, au dat-o in continuare cat izvorul curgea, iar in momentul in care au devenit lacomi si Nea oierul nu a mai cotizat pentru ca cereau sume exorbitante si au adus aminte ca sunt “neindreptatiti” si ca marca Steaua e cum e… Prietene.. te rog din suflet scuteste-ne de campania asta Pro CSA Talpan … Fomistul tau si Oierul ala au distrus Steaua pentru noi … Ia-te cu amandoi de mana si lasa-ne …. Cacat mai mare pe care l ai scris aici nu am mai vazut in viata mea … Du-te…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *