#GrazieVale

A venit şi momentul retragerii lui Valentino Rossi din MotoGP. Cu vreo doi ani prea târziu, dacă suntem sinceri, dar asta contează mai puțin. În punctul ăsta, sentimentele sunt destul de amestecate, dar un lucru e clar – nimic nu va mai fi la fel.

Rossi este înainte de toate, şi ştiu că mulți nu vor fi de acord, o maşină fabuloasă de marketing. Este şi va rămâne unicul pilot ce are un fan base atât de mare, unicul ce poate umple zeci de mii de locuri în tribune cursă de cursă, indiferent de locație, unicul ce poate schimba adevărul şi demoniza rivalii.

Am deschis ochii în MotoGP pe vremea când Doohan domina clasa mare. L-am prins pe Rossi de la început, fără a-l remarca în mod deosebit. Ieşea în evidență prin tupeu, dorința de a-şi umili adversarii, modul de a sărbători, dar mai puțin prin stilul de pilotaj. Pentru mine, cel puțin.

Apoi a început să câştige şi motociclismul s-a schimbat!

Pe cât de arogant era cu rivalii, pe atât de volubil era în fața presei. Glumea, nu se temea de înțepături, făcea spectacol. Într-o lume destul de scorțoasă, Rossi era nebunia pe care toată lumea o savura. Peste toate astea, avea rezultate.

Ştiți cât e de uşor să ții cu tipul care câştigă, glumeşte, pune în scenă coregrafii?

Atât de mult a fermecat Rossi pe toată lumea încât şi acum “se ştie” că Lorenzo a tras acel celebru zid din paddock-ul Yamaha. Sau că Marquez trebuia să îl lase să îl depăşească în 2015. Sunt lucruri ireale şi irepetabile.

Ca pilot, Rossi a fost extraordinar de bun, dovadă longevitatea ce nu va fi egalată. Ca showman a fost fabulos. Ca businessman este incredibil. Toate astea, şi multe altele, îl fac cel mai bun din istorie. Pentru că istoria nu e numai despre cifre – titluri, victorii, podiumuri etc. E despre impact. Şi nimeni nu a avut un impact mai puternic asupra motociclismului decât Rossi. Valentino înseamnă MotoGP, cel puțin epoca lui modernă.

Ca să nu avem discuții, eu sunt fan Zarco de mic, de când a luat titlurile la Moto2. Sunt şi fan Mir de când a luat titlul la Moto3. Am pariat că ambii vor lua titluri la MotoGP şi cred încă în şansa lui Zarco.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *