Lăutărie cu viețile românilor

penele și usere, dar mai ales liderii celor două partide, orban și barna, și-au dorit atât de mult puterea încât nu s-au gândit niciodată ce vor face odată ce o vor avea. Cam ca lăutarii care primesc bani pentru dedicații de la interlopi periculoși și sunt așteptați apoi la plecare de aceștia pentru a le înapoia teancurile de euro, plus o dobândă ”modică”. Asta e România acum.

Suntem în criză de aproape un an și demonstrăm că nu am învățat mai nimic. Noi, alegătorii, i-am trimis la guvernare fix pe ăia care au arătat că-s incapabili să gestioneze o situație excepțională, dar și că refuză cu o rea voință criminală să ceară sau să accepte ajutor din afară. Iar ei, ăștia aleși de un număr mic de români, se comportă ca și cum ar fi primit cheia țării și un mandat în alb.

Fără să am pretenții de clarvăzător, am spus că după alegeri numărul testelor pentru COVID o să scadă. Noua guvernare are nevoie ca de aer de asta. Este nevoie de măsuri de relaxare pandemică pentru a reporni afacerile, în special pe cele din HoReCa, dar evident nu numai pe acestea. Și e nevoie să fie repornite pentru că nu mai sunt bani. Suntem în criză economică, deși nu recunoaștem asta și o mai scoatem din pix în raportările oficiale, deși nu cred că există cineva care să nu fi remarcat, de exemplu, creșterea vizibilă a prețurilor din ultimele luni.

Dar scăderea testării vine la pachet cu probleme mari. Nu aveam noi o imagine prea clară a pandemiei nici înainte, când guvernul orban a încercat din răsputeri să limiteze numărul de teste, însă acum trăim cu adevărat în minciună.

De la aproape 40,000 de teste pe zi la nivel național am ajuns la puțin peste 20,000, ca să nu mai vorbim despre weekenduri, când virusul evident se odihnește și e suficient să testăm câteva mii de români. Capacitatea de testare a crescut și spun asta pentru că la clinicile private, unde prin vară primeai rezultatele în două zile, acum le primești în 5-6 ore. E clar că oamenii ăia au o capacitate de testare mult mai mare decât cererea din prezent. Dacă statul e incapabil să facă asta cu instituțiile lui, măcar să apeleze la privați!

Dar statul, prin instituțiile lui, încurajează ignoranța sanitară. În noiembrie, atunci când am avut COVID, DSP-ul nu doar că nu mi-a recomandat testarea, eu fiind contact direct al unui caz confirmat, ci mi-a spus clar să nu o fac decât dacă am probleme ce necesită spitalizarea! Iar asta a făcut ca o săptămână, până am solicitat test la sfatul medicului de familie, să nu apar în statisticile oficiale. Oare câți au mai fost ca mine?

În condițiile astea de testare infimă avem în țară 3 cazuri confirmate cu tulpina britanică a noului coronavirus. 3 cazuri din, probabil, o mână de teste de specialitate care să arate asta. În realitate, noua tulpină își face de cap și o să vedem cu toții rezultatele în câteva săptămâni, când va fi deja prea târziu pentru mulți conaționali.

Ca niște lăutari la plecarea de la nuntă, orban și barna vor da din colț în colț atunci când nu vor mai putea ascunde gravitatea situației din pix. Vor da banii înapoi, adică vor reimpune restricții, iar dobânda înseamnă poate niște demiteri din eșalonul doi și, de ce nu, niște restricții suplimentare. Și apoi vor pleca liniștiți spre următoarea nuntă, supărați că de data asta nu le-a ieșit șmenul.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *