Liga Clonelor: Uite Dinamo, nu e Dinamo!

Fotbalul românesc are o problemă uriașă atunci când discutăm despre identitatea cluburilor. Liga 1 este, în realitate, o Ligă a Clonelor, cu formații care pretind că sunt unele sonore. Cel mai recent, cel al lui Dinamo.

Mă rog, povestea cu Dinamo este veche de ani de zile, se știe despre faptul că gruparea din prima ligă nu este chiar ceea ce pretinde că ar fi încă de când gruparea Badea&Borcea i-a cedat societatea comercială lui Negoiță. Dar s-a mers pe burtă pentru că… aici FRF și LPF (știu, am râs și eu) să vină cu explicații.

Pe scurt, absolut toate cluburile ce au o istorie mai mare de 30 de ani, ce au existat și în regimul comunist, au o problemă de identitate. Și asta pentru că aceste cluburi au trecut prin mai multe formule de reorganizare după 1989, iar oamenii implicați au avut interese nu tocmai oneste. Ca să fim eleganți.

În cazul lui Dinamo, istoria este destul de similară cu cea a Stelei. După Revoluție, echipa de fotbal a continuat să activeze ca secție în cadrul Clubului Sportiv (CS). Pe la mijlocul anilor 90, niște băieți isteți au realizat că pierd bani din șmecheriile cu transferurile dacă fotbalul e în cadrul CS-ului, astfel că au inventat, cu ”asistența federației”, o nevoie de separare.

Așa a apărut în scenă Asociația Clubul Sportiv Fotbal Club Dinamo. Vorbim despre o asociație non-profit care a preluat de la CS secția de fotbal. În principiu, vorbim despre lotul de jucători și despre locul în prima ligă. Cum nimeni nu a contestat documentele de atunci, nu este clar dacă CS-ul a cedat definitiv palmaresul sau dacă, la fel ca la Steaua, a acordat drept de utilizare pe el. Diferit de Steaua este că ăștia de la Dinamo au fost mai șireți și au ținut CS-ul aproape cu un parteneriat din care toată lumea a avut de câștigat. Lumea, nu sportul.

Prin 2005 aceiași băieți au înființat o societate pe acțiuni din motive fiscale, pentru că e mai greu să scoți banii din non-profit decât din SA-ul tău. Pe modelul Becali. Dar la fel cum s-a întâmplat cu FCSB, noua societate nu a preluat palmaresul, ci doar la împrumutat. Palmaresul a rămas la vechea Asociație Club Sportiv, devenită acționar minoritar la Dinamo SA.

Iar acest lucru nu s-a schimbat în ultimii 15 ani, echipa din Liga 1 având doar dreptul de a folosi palmaresul. Iar acest drept poate fi retras oricând dorește AFC-ul, adică Nicolae Badea.

”Vreau să spun din start, în momentul în care s-a constituit SC Dinamo 1948 SA, în 2005, plecând de la o realitate… să nu o numim, nu aș vrea să fie considerat limbaj de lemn, dar este o realitate istorică. Fotbalul la Dinamo s-a născut în 1948, a avut continuitate și performanță în diverse formule organizatorice. În 2005, spre deosebire de alte situații, nu vreau să le precizez aici pentru că nu este cazul, la Dinamo am considerat că este firească menținerea elementelor patrimoniale într-o relație de continuitate cu fosta secție de fotbal Dinamo, cu Asociația Fotbal Club Dinamo și, ca urmare, SC Dinamo 1948 SA a obținut, conform și statutului, un drept de utilizare. Pentru nume, culori, palmares, la OSIM, aceste drepturi patrimoniale sunt înregistrate și deținute de către Asociația Fotbal Club Dinamo, inclusiv domeniul fcdinamo.ro și toate celelalte”, a declarat recent Badea pentru playsport.ro.

Mai mult, de vreo 3 ani în fotbalul românesc evoluează în competiții oficiale două echipe Dinamo care revendică același palmares! Este SA-ul din Liga 1, cu palmares împrumutat, și AS FC Dinamo din Liga 4 București, cu palmaresul ”real”.

Pun ghilimele la ”real” pentru că nu-mi e clar cum a obținut asociația aia palmaresul. Dacă s-a întâmplat ca la Steaua, e foarte posibil ca palmaresul real să fie la Clubul Sportiv Dinamo, care și-ar putea reactiva și el secția de fotbal pe modelul rivalei din Ghencea.

De asta Craiova din Liga 1 e Universitatea și nu clona lui Mititelu. Pentru că societatea lui Rotaru s-a asociat cu Clubul Sportiv, deținătorul palmaresului. Iar poveștile astea se repetă la toate cluburile cu o istorie de peste 30 de ani.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *