Microbistul român e un mic cocalar

Am spus-o de mai multe ori de-a lungul anilor, microbistul român e un mic cocalar. Iar mic e doar o figură de stil. De la atașamentul față de echipele care au rezultate și până la strâmbatul din nas atunci când vine vorba despre sponsori tehnici, totul înseamnă superficialitate.

M-am activat aiurea-n tramvai, după ce am văzut o parte dintr-un meci de Premier League, Brentford cu Villa. Și cum mă uitam eu așa la ăia imi sare în ochi ceva. De fapt, absența a ceva. Nu văd tată niciun Nike pe ei, niciun Adidas. Ba nici măcar sărăkia de Puma. WTF?

Brentford e cu Umbro, iar Villa are Kappa! Kappa, băi, sora mai sarăca a celor de la Macron!

După care zic să mă uit să văd ce naiba e prin Premier League pe-acolo. Și ce să vezi, ”big three” (adică Adidas, Nike și Puma) au în total 10 echipe. Jumătate. Restul de 10 au echipamente de la Kappa, Umbro, Hummel, Joma, Under Armour, Kelme sau Castore.

Așa-i că nici voi nu ați auzit de unele dintre ele?

Apoi mi-a zburat gândul la agitația artificială de la Steaua, de la anunțul ăla cu Adidas. Și la câte comentarii de genul ”e altceva!” am tot citit deși primele seturi de echipamente păreau luate de la ajutoare și spălate puțin cu săpun de casă. Și m-a lovit cocălărismul!

De ce naiba contează așa de mult brandul pentru noi? De ce, dacă echipa noastră are echipament de la Adidas, ne uităm la ăia cu Joma sau Legea ca la niște săraci? Când ne-am transformat în superficialii ăștia?

N-am răspunsuri pentru întrebările astea, nu încă. Dar pot să spun cu certitudine că nu doar suporterii sunt așa. Și ăia care conduc cluburi sunt așa. Cea mai importantă componentă din fotbalul actual, cea de business, e ignorată cu grație de cocalarii din conducere, care întotdeauna preferă imaginea. Poleiala.

Hai să ne uităm puțin la Premier League. Watford avea contract de sponsorizare cu Adidas, 750 de mii de lire pe an. Adidas, da? Ăia care fac și echipamentele second hand să arate irezistibil pentru unii. Au venit la ei niște anonimi, Kelme din Spania, și le-au zis că le dau doua milioane jumate pe an să semneze cu ei. Well, a fost no brainer, nu-mi imaginez că cineva de la Watford s-a gândit că fanii nu vor mai cumpăra echipamentele pentru că se vor simți săraci.

Ăia de la Everton, la fel, aveau contract cu Umbro de ani de zile, primeau 4 milioane jumate pe an. A venit Hummel, pe care eu îi știu de la handbal și de la naționala Danemarcei, și le-au dat 9 milioane pe an. Credeți că a sughițat cineva de la Everton că e Hummel, că se vede sărăcia pe ei?

Dar ce ziceți de Norwich? Au avut 10 ani contract cu Errea! Cu Errea! Errea! Și ăia le dădeau doua milioane jumate pe an. Au venit la începutul sezonului ăștia de la Joma și le-au dat vreo 4 milioane pe an. A zis careva nu?

Da, ăia mari din Premier League sunt toți cu Nike, Puma, Adidas. Dar asta doar pentru că firmele astea pompeaza zeci de milioane pe an în cluburile alea! Dacă ar veni Kelme la cei de la United și le-ar da 100 de milioane pe an ar schimba ăia echipamentele fără să clipească. Și fanii le-ar cumpăra în draci!

La noi e fix invers. Suporterii au acest sentiment de falsă superioritate dacă văd echipa într-un echipament al unui brand cunoscut, că toți am crescut cu Nike și Adidas imprimate pe vapor la Constanța și vândute în Dragonul Roșu sau Big Berceni, iar conducătorii sunt mega bucuroși să arate că lucrează cumpărând tricourile alea.

Pentru că asta e faza, dacă ăia cu apă caldăsunt plătiți să poarte un brand, fie el și Errea sau Macron sau Peak sau ce mai vreți, noi cumpărăm. Și de cumpărat poate oricine, mai ales dacă sunt bani publici la mijloc. De asta are Voluntariul echipamente Nike. E super ușor să te duci la un importator și să cumperi seturi de echipamente peste care îți pui logo-ul cu fierul de călcat. E mai greu să cauți companii care să te sponsorizeze, să te scutească de o cheltuială sau poate să îți dea bani.

Iar câtă vreme microbistul român se va uita cu scârbă în privire la companii cât se poate de onorabile și va visa la Nike și Adidas că le-a văzut el magazinele în mall o să fim aici. Ăsta ne e nivelul acum.

One thought on “Microbistul român e un mic cocalar

  1. O sa vezi cum titlul tau va fi “demontat” in retur cand Ghencea va fi plin ochi si de suporteri, si de tricouri Adidas, caci pana acum le era rusine sa poarte sarakiile “Joma”. La ce “vale a plangerii” a fost dupa tricourile Adidas, parea ca o sa fie coada. Chiar sunt curios cate tricouri s-au vandut! La enumerarea exemplelor tale din Premier League, as mai adauga Wolverhampton Wanderers care a schimbat chiar Adidas, cu un no-name (cel putin pentru mine), Castore, iar Liverpool a schimbat in ultimii ani Adidas cu Warrior, Warrior cu New Balance, si NB cu Nike. Mi-a zis un un amic din Liverpool ca aia 3 ani cat au avut Warrior, suporterii au refuzat sa cante “YNWA”…:))). Toate bune!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *