Nu publicul e de vină pentru că Pro are comentatori proști

Observ că e iarăși iureș în online-ul sportiv din .ro, de data asta pentru că niște unii de pe Facebook și-au bătut joc de Ioana & Maronel. Și niște deontologi cu iz de analfabetism funcțional au concluzionat – publicul e prea prost pentru cei doi titani ai comentariului sportiv.

Hai să stabilim un lucru înainte de toate. Despre cei doi, că ei sunt în lumina reflectoarelor acum, știm că sunt extrem de slabi de ani de zile. N-au reușit în întreaga lor carieră, din păcate de zeci de ani, cum dusios se subliniază, să aibă un singur interviu articulat. Ori poate cineva vrea să-mi spună că atunci când Ioana pune legendara întrebare-afirmație ”Bună seara, cutărescu. A fost un meci greu…” e vreo mostră de jurnalism? Sau ca atunci când Maronel începe cu clasica ”Bună ziua, domnule Becali, cum comentați ce a spus cutarel?” plâng jurnaliștii de la Sky de invidie?

Să fim serioși! Pe ăștia doi, dar și pe mulți alții, îi înjură lumea de ani de zile. Și nu pentru că sunt femei, cazu Ioanei, nu vă ambalați așa, sau proaspăt implantați, ci pentru că își fac meseria într-un mod execrabil de multe ori.

Da, posibil să fie o mână de idioți patentați care sunt de părere că Ioana n-ar trebui să comenteze meciuri de fotbal pentru că e femeie. Ăia sunt rebuturi ale societății, indivizi care nu trebuie lăsați nici măcar să sape șanțuri pentru că ar fi prea mult pentru ei. Să ajungi în 2021 și să crezi că o pereche de testicole te face mai bun e noaptea minții și a logicii.

Ideea e că aștia retardați sunt puțini. Vizibili, dar puțin. Majoritatea celor care critică o fac pentru că ascultă un comentariu foarte slab. Și pentru ei nu contează că în spatele microfonului e Ioana, Maronel, Grădinărescu, Uiii Dumnezeule sau oricine. Oamenii ăștia, microbiști consumatori de fotbal, știu ce înseamnă acest sport și au pretenții.

Ei nu vor să-l asculte pe Maronel spunând în timpul unui meci de la Euro ”intră pe scrotro ca să vezi cum s-a bășit Becali”, ci vor să audă de la comentator ce se întâmplă în meci, ce așezări dinamice folosesc cele două echipe, unde e duelul tactic, cum se dezvoltă fazele de atac și apărare. Chestii grele de tot pentru unul ca Maronel.

Asta pentru că în cei 20, 30 sau 150 de ani de experiență pe care Ioana și Maronel îi au ei nu au făcut jurnalism, ci ziariceală. Au făcut șușe cu Becali, cu Borcea, cu hau-bau. N-au pus în viața lor o întrebare argumentată, nu știu cum să își pună în dificultate interlocutorul, nu știu cum să determine răspunsuri.

Și mai presus de toate, eu nu cred că le place fotbalul. Cred că e doar un sport unde s-au nimerit, unde au văzut că e ușor de lucrat dacă n-ai principii și care le aduce venituri bune lună de lună. Nu le place, dar ar fi infinit mai greu să se apuce de muncă.

Ce e trist e că nu recunosc asta. O ard cu ”eu sunt în presă de 20 de ani” și ”am comentat un milion de meciuri”. Da, boss, asa e. Nu neagă nimeni asta. Ba chiar subliniem că de 20 de ani faci presă la cel mai penibil nivel și determini oamenii să schimbe canalul atunci când comentezi vreo partidă!

Despre asta e vorba, nu despre faptul că ești femeie sau că ți-ai pus păr la reducere într-un salon din Kırıkkale.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *