Plecarea lui Messi, o ruşine istorică pentru Barcelona

E oficial, Leo Messi pleacă de la Barcelona. Şi o face pe uşa din spate, batjocorit de incompetența celor care sunt foarte aproape să distrugă un brand aparent indestructibil.

Potrivit anunțului clubului, conducerea şi Messi au negociat in ultimele săptămâni un nou contract, au ajuns la un acord, numai că situația financiară a clubului e atât de proastă încât noul acord nu poate fi înregistrat.

Nimic deosebit, nu? Ambele părți au încercat, s-au făcut compromisuri, dar greaua moştenire nu îi lasă.

Păi… nu!

Actualul preşedinte al clubului, Laporta, a câştigat alegerile din primăvară cu promisiunea fermă că Messi va rămâne la echipă. De asta l-au votat socios catalani, nu pentru altceva. A fost singurul dintre candidați care şi-a asumat asta clar.

Bun, poate omul nu ştia la vremea respectivă dimensiunea dezastrului financiar de la club. Deşi era în contact cu oameni de la Barca, unii chiar foştii săi colaboratori. Dar să spunem că nu ştia.

Din martie şi până la final de iulie sunt 5 luni. În mod normal, te poți pune la curent cu ce înseamnă buget în câteva zile. Hai zi o lună că poate nu ai încredere în ce ți se prezintă şi faci un audit. Hai două luni. Bine, trei ca să ştii la virgulă ce se poate face şi ce nu. Asta înseamnă că la final de mai, lui Laporta îi era clar cât poate manevra.

Ei bine, el presidente a susținut tot timpul că Messi va rămâne. Chiar şi după ce argentinianului i-a expirat contractul, iar liga spaniolă a avertizat că grila de salarii e mult prea mare pentru a putea înregistra un nou contract de-al lui Messi, Laporta a ținut-o pe a lui.

Şi nu doar atât, omul a negociat cu Messi un nou contract perfect conştient că nu îl poate înregistra!!!

La final, au venit un comunicat jenant şi o conferință de presă penibilă. Laporta a susținut că nu poate ipoteca viitorul clubului pentru nimeni, nici măcar pentru Messi. Corect, dar de ce nu a spus asta din aprilie, din mai, din iunie?

Forțându-l să plece pe uşa din dos, păcălit şi batjocorit, el presidente pare că a făcut totul pentru a bloca rămânerea lui Messi la Barca. Pentru că, aşa cum am văzut în “editorialele” maroneilor, există ideea creață că Messi are suficienți bani încât să joace gratis. Să spună: “Sunt cel mai bun din lume şi sunt ok să joc gratis în timp ce colegi morți în păpuşoi de-ai mei primesc nişte milioane de euro anual. E ok, eu sunt Messi!”

Se putea şi asta, ba se putea chiar o negociere a unui contract cu salariu zero, dar cu 100% drepturi de imagine pentru Leo. Se puteau face multe, dar Laporta a preferat umilința.

De ce? Impresia mea este că Messi avea prea multă forță. Şi nu doar atât, ci îşi descoperise vocea. Nu se mai temea să critice public anumite mutări sau să ceară explicații conducerii. Era extrem de incomod, aşa că a fost eliminat.

Ruşinos…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *