Steaua campioană și câteva tips pentru FM21

Sunt un fan al Football Manager de pe vremea când se numea Championship Manager și mă chinuiam să nu retrogradez cu Oxford United, plătind ore peste ore la un internet cafe. Și sunt genul de fan care preferă o carieră de +10 sezoane cu aceeași echipă, care preferă să se chinuie cu jocul de acum 2 ani în loc să îl cumpere pe cel nou.

Astea fiind spuse, în momentul în care a apărut FM21 cu Liga 3 din România playable am fost provocat. Am vrut să văd cum e jocul, cum sunt echipele, care e nivelul și ce pot să fac. Îmi place să pornesc cu echipe mici și să le fac mari, așa că acum era ocazia perfectă să fac asta în România.

Gata cu prezentarea, să trecem la fapte. Am început cu Steaua și provocarea nu a fost așa mare. Ca și în viața reală, echipa din Ghencea are un lot peste nivelul Ligii 3 și am putut să promovez fluierând aș spune. Cred că am făcut 3 sau 4 transferuri, dar numai unul a fost titular. În rest, m-am bazat pe echipa pe care am primit-o.

La Liga 2 s-au schimbat lucrurile. Valoarea era mai mare, era clar nevoie de întăriri. În plus, o regulă superbă care îți cere să joci cu 2 fotbaliști U20. Cum academia Stelei e praștie (aici e un minus pentru developeri), soluțiile sunt împrumuturile. Asta pentru că Steaua are buget zero la transferuri, dar vom mai vorbi despre asta. Din fericire, bugetul de salarii este peste medie și poți face un lot bun. Ca transferuri, am luat un portar de 35 de ani pe care l-am ținut fix un sezon, 3 mijlocași foarte buni pentru nivelul ăla (Condra, Tîrcoveanu și Ionuț Șerban), plus niște jucători de atac interesanti (Tshimanga din Congo, Daniel Paraschiv, Ionuț Tudorache, Sylla). În plus, am început activitatea mea preferată, căutatul jucătorilor tineri, liberi sau ieftini, in America de Sud și Africa.

Am promovat din nou fără prea multe emoții, de pe locul 2, în spatele Hermannstadt-ului.

La Liga 1 obiectivul a fost să nu retrogradez în primul sezon, apoi să construiesc cu banii din drepturile TV și să urc spre playoff din sezonul al doilea. A mers mult mai bine decât speram. Am schimbat cam toată echipa, am adus portari, fundași (Vlad Motroc e gratis și poate deveni om de națională la 24 de ani), mijlocași. Tshimanga a rămas atacant și a încheiat sezonul cu 26 de goluri și cotă crescută de la 150k euro la 750k. Am mers bine, am câștigat sezonul regulat cu vreo 5 puncte peste Craiova și tot cu ei m-am bătut la titlu până în ultima etapă.

Acum sunt în sezonul 4, cu alte schimbări la echipă. Am ajuns până în turul III al UCL de unde m-a scos Plzen după 1-0 acasă și 1-3 în deplasare, iar in playoff-ul UEL II i-am bătut pe unii din Macedonia parcă cu 1-0 în deplasare și mai am de jucat returul. Deci cred că Steaua revine în grupele cupelor europene. Astea-s rezultatele. Ah, am câștigat și Supercupa, 1-0 cu CFR.

TIPS pentru FM21

Trebuie să știi că-s tips din experiență, care poate nu se aplică tuturor. Eu așa joc, așa am rezultatele pe care le am.

Ca tactică, îmi place 4-3-3 cu tiki-taka vertical. Îmi place să am 3 oameni la mijloc și 2 pe extreme. Îi las să fie creativi și liniile de apărare și atac sunt standard.

Staff-ul este una dintre cele mai importante chestii în joc din ce am văzut. Eu am început la Steaua cu un secund, un antrenor și 3 antrenori cu portarii. Și cu limită de 5 coaches. Am dat 2 afară să pot angaja un antrenor decent și s-a văzut în jocul echipei. La fiecare carieră în FM, staff-ul e super important. Dacă încep de jos, angajez staff cu contract pe un an și dacă am rezultate, promovez etc. iau pe cineva mai bun anul următor. Contează toți, antrenori, medici, fizioterapeuți. Secundul l-am schimbat abia în al doilea an de Liga 1 pentru că nu venea nimeni mai bun ca el la echipă.

Transferurile. De regulă, găsești enorm de mulți jucători buni liberi de contract, mai ales vara când se termină contracte. Eu prefer să iau pe toată lumea în trial pentru minim 2 săptămâni ca să văd ce caracteristici au. În jur de 80% din trials sunt fail și mega fail, deci cu cât aduc mai mulți jucători cu atât cresc șansele să vină ceva decent. Cum îi găsesc? Fie îi propun agenții, fie îi caut în funcție de ce am nevoie. Vreau un fundaș? Dau search după liber de contract și minim 15 la marking. Sau 14. Sau 13. Primii 5-6-10 pe care îi găsesc îi chem la trial. Din ei, unul e ok. Și tot așa.

Mai nou, dau click pe impresari și văd ce jucători liberi au în portofoliu și le ofer trial tuturor.

O altă metodă e să iei naționalele de tineret, alea U19 și U20, ale țărilor care nu sunt chiar cele mai bune, dar nici ultimele. Ecuador, Peru, Venezuela, Congo, Ghana, Burkina etc. De regulă acolo apar tineri liberi care pot fi decenți. În plus, la naționalele mari sunt jucători decenți liberi și ei, care pot veni. Așa l-am luat pe Tshimanga din Congo la 25 de ani.

Ideea este că e nevoie de timp. Cu cât investești mai mult timp în joc, cu atât rezultatele vor fi mai bune.

One thought on “Steaua campioană și câteva tips pentru FM21

  1. Daca faci micromanagement cum trebuie, poti ajunge departe inclusiv cu cluburi romanesti.

    Am inceput cu FC Arges si in 2032 (dupa 12 ani la club) am 5 titluri si 4 Cupe, o semifinala de Europa League (pierduta cu castigatoarea din anul respectiv, Sevila),

    Am crescut ratingul de tara singur si la momentul asta ma calific direct in grupele Champions League. Celelalte cluburi nu prea au crescut, Viitorul e echipa buna dar rar imi pune probleme insa are parcurs decent in Europa, FCSB (Gruparea fara nume) se lupta pentru titlu insa da chifle in Europa si au niste transferuri de te doare capul, cumpara tot ce nu-mi mai trebuie mie, Dinamo praf, Craiova produce jucatori dar nu reuseste sa tina de ei.

    Acum fac o mica organizare ca sa am si prima iesire din grupele Champions League, l-am luat pe Ianis Hagi (33 de ani, liber de contract) si am 5 pusti de 19 ani si 5 de 18 ani cu care vreau sa fac o echipa noua care in 2-3 ani sa domine o grupa de Champions League.

    Transferuri doar pusti din America de Sud. Am incercat si cu Africa insa erau prea mari riscurile, foarte multe flop-uri
    In rest, academia proprie, am ajuns sa produc cam 1/5 din jucatorii de la loturile de juniori, uneori si mai bine. Am avut buget de transferuri si 30 de milioane … ce mai, am intrat in istorie :))

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *