Telefonul anului 2021?

V-am spus că am avut covid și că am stat 3 săptămâni închis în casă. Ei bine, perioada asta mi-a dezvoltat o formă destul de gravă de cumpărătită. Am ieșit din casă și voiam să-mi cumpăr de toate, asta până când mi-am dat seama că am nevoie de un telefon nou.

Aiurea, nu aveam nevoie de un telefon nou. Aveam un Samsung S10 Plus care mergea perfect, absolut nicio problemă legată de baterie, funcții etc. Dar când te lovește, te lovește.

Aveam așadar nevoie de un telefon nou și, ca orice bărbat pasionat de tech, am început să mă uit la review-uri. Abia apoi m-am gândit ce anume vreau eu de la un telefon, întâi am luat la rând canalele de Youtube celebre pentru reviews.

Am ajuns și la punctul culminant, ce vreau eu de la un telefon, într-un târziu și de acolo și ideea acestui articol.

Trebuie spus că, deși mă uit constant la analize și că îi văd pe ăia că nu fac reviw-uri corecte, schimb telefoanele destul de rar. Nu m-a pasionat niciodată să am cele mai noi apariții și mi se pare absolut oribil să muți datele de pe un aparat pe altul, să mă frustrez că am uitat de un cont, o aplicație, o ceva… Prefer să stau cu ce am cât se poate de mult doar ca să evit treaba asta.

Revenind, am început să mă gândesc ce anume vreau de la viitorul meu telefon. Pe S10 Plus aveam 128 GB spațiu de stocare plus un card de 128 GB, Jack pentru căști pe care l-am folosit de vreo 10 ori în 2 ani. Baterie mare, care ducea lejer o zi la cum îl foloseam eu. Setup de camere bun spre foarte bun, am fost extrem de mulțumit de foto-video. Deci aș vrea un telefon care să fie mai bun decât asta, nu?

Ecranul nu mă interesează în mod deosebit. Diferența dintre refresh rate de 60 Hz și 90 sau 120 Hz mi se pare insesizabilă. Da, e o diferență, dar nu mă gâdilă cu nimic. Dacă îmi dai un telefon cu 60 Hz nu am nicio greață să îl folosesc. Și cred că pentru mulți e la fel. Dovadă că mulți review-eri care au țipat tot anul că nu se poate ca în 2020 să mai cumperi un telefon cu 60 Hz au dat iama în noile iPhoane care, ce să vezi, nu au rată de refresh mai mare. Pentru că una e să vorbești despre un telefon pe care ți-l împrumută cineva o săptămână și alta e să discuți despre un telefon pe care ai plătit tu 1000 de dolari din banii tăi.

Bun, ecran nu. Spațiu de stocare? 128 GB e un spațiu decent, iar dacă ai posibilitatea să pui un card practic nu se pune problema să cauți ceva cu spațiu mai mare.

Baterie? Întotdeauna vrei o baterie mai mare, dar aici e tricky pentru că bateria mai mare vine pe un telefon mai mare, cu un ecran mai mare, care consumă mai mult și tot așa. Dacă ajungi să îl încarci o dată pe zi e perfect pentru standardul actual.

Procesor? Asta e mai ales o discuție la Samsung, de Exynos vs. Snapdragon. Realitatea este că un user obișnuit, ca mine așa, nu simte nicio diferență. Da, pe benchmark Snapdragon e considerabil mai bun, dar n-o să duc niciodată procesorul la limită ca să am nevoie de ceva în plus. E o discuție mai mult de principiu. Dacă plătesc 1000 de euro pe un telefon, vreau să aibă procesorul ăla bun, nu? Chiar dacă și ăsta mai prost e suficient pentru ce fac. Dar dacă voiam telefon cu procesor prost îmi luam telefon de 700 de lei!

RAM? Poate. Pe S10 Plus aveam 8 GB de RAM, iar acum am 12. Uneori mi se pare că se simt cei 4 GB în plus, dar în realitate e doar mintea mea care caută justificări. Vechiul telefon mergea perfect, nu lag, nu blocări, nu nimic. Nu am nimic de reproșat și recomand oricui S10 Plus chiar și acum. Va primi Android 11 în ianuarie, deci măcar un an va putea fi folosit fără emoții. Iar cu încă un an de updates de securitate poți să îl ții liniștit până în 2023.

Dimensiuni? Ăsta a fost principalul meu criteriu! Pe cât de mult mi-a plăcut S10 Plus atunci când l-am luat, venind de pe Note 8, pe atât de mult mi-a plăcut ăsta nou. Așa cum S10 Plus era ușor mai mic față de Note, așa e și ăsta. Mai îngust și puțin mai mic. Se simte mult mai bine în mână.

Am ales un S20 5G deși mai era mai puțin de o lună până la lansarea S21. Am considerat că nu merită prețul mai mare un telefon care nu va aduce nimic nou. Am cochetat destul de mult cu iPhone 12 mini, care mi se pare aproape de ideal în ceea ce privește dimensiunile, dar trecerea de la Android la IOS mi se pare un pas pe care încă nu vreau să îl fac.

Noul telefon e mai mic și parcă are o baterie ceva mai bună decât precedentul. Camerele mi se par ușor mai proaste, parcă au niște filtre ce strică pozele. Cei 12 GB de RAM uneori se simt, dar cred că e doar placebo. Merge perfect, așa cum trebuie s-o facă un telefon premium, și a primit deja Android 11 cu One UI 3. Nu văd nimic deosebit.

Partea proastă este că încă cochetez cu ideea de iPhone 12 mini.

Tu ce vrei de la un telefon în 2021?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *