Totul pentru Dinamo Lotus SRL
Dacă vă gândeați vreo clipă că Liga 1 se joacă pe teren și că cei mai slabi sunt și cei care pierd, am vești pentru voi: nu e deloc așa! De fapt, asistăm la un efort susținut și fără precedent în istoria modernă a fotbalului românesc de a salva un club de la retrogradare.
Echipa care pretinde că e Dinamo, deși în realitate e doar o clonă, se zbate la marginea falimentului de ani buni. Cam de pe la momentul condamnărilor din Dosarul Valiza, asta ca să vedeți că o justiție funcțională ar putea curăța societatea românească pe cam toate palierele ei.
În fine, problemele astea s-au acutizat în ultimii 2 ani, după o serie de șmecherii cu investitori fantomă și bani ai suporterilor investiți dubios de un grup care își propune salvarea clubului. Acum două sezoane, Dinamo a fost salvată de Federația lui Burleanu prin creșterea artificială și nejustificată a numărului de echipe din Liga 1. Acum, după ce s-a tatonat același scenariu și reacțiile n-au mai fost pozitive, se lucrează pe alte planuri.
Pentru a evita rerogradarea directă, Dinamo are nevoie de două echipe mai slabe decât ea, caz in care merge la baraj. Iar la baraj se pot întâmpla atât de multe…
Cele două echipe mai slabe sunt, deloc întâmplător zic eu, două dintre formațiile finanțate din bani publici, Clinceniul și Mediașul. După ani de zile de abundență financiară, cele două au fost lovite destul de brusc de penurie. Brusc, s-a închis aproape complet robinetul de la primării și consilii, iar deznodământul e unul singur, falimentul.
Dar falimentul ăsta nu poate veni peste noapte și asta nu pentru că s-ar indigna cineva, ci pentru că mai sunt bani de încasat din drepturile TV ale Ligii 1. Dacă o societate falimentează acum, se cam pierde controlul asupra unor sute de mii de euro. Dacă se încasează banii, se redistribuie și apoi vine falimentul, nu pierd decât fraierii păcăliți să muncească și care nu își mai văd salariile.
Bun, dar hai cu șmenul. Ca să fii mai slab decât Dinamo în sezonul ăsta trebuie să fii extrem de slab. La nivel de cupa cartierelor, dar și acolo să fii echipa care pierde din al doilea meci. Pentru a se întâmpla asta e nevoie să scapi de fotbaliștii care mai mișcă puțin în teren. Iar asta o faci ușor, refuzând să îi plătești. Dacă e vreunul care mai speră după 3 luni de jucat pe burta goală că o să își primească salariul o bagi pe aia cu falimentul și e gata.
Îți pleacă oamenii decenți, te apuci să joci la mișto cu juniorii până intră banii de la Ligă și apoi pa, la revedere fotbal.
Însă mai e ceva! Interesele sunt atât de mari încât trebuie să îți pui singur bețe în roate. Gaz Metan Mediaș, de exemplu, echipă ce tocmai a pierdut vreo 9 jucători dintr-un foc, avea o opțiune. Mediașul a fost în insolvență, dar nu a ieșit din procedura aia! Insolvența e doar suspendată.
Dacă ar fi revenit, să zicem în noiembrie-decembrie, asupra deciziei de suspendare a insolvenței, toate regulile alea se aplicau. Adică jucătorii nu mai puteau pleca de la club, clubul era obligat să folosească banii publici pentru a le plăti salariile și așa mai departe. De ce nu a făcut Mediașul asta e un mister, nu-i așa?
P.S. Dacă o să fie nevoie, din diferite motive, în orice moment sunt două echipe falimentabile la prima strigare. Chiar trei. Chindia, Mioveni și FC Argeș sunt 100% dependente de banii publici și de disponibilitatea unor politicieni de a-i direcționa acolo.