Tu ce ai face cu un pachet de Kent?

La 26 de ani, Roman Protasevich (sau Protasevici, dacă îl românizăm) a reușit să activeze o întreagă dictatură, care a recurs la una dintre cele mai abjecte modalități de a-l captura. Ulterior, asemeni ostaticilor organizațiilor teroriste, Protasevich a apărut într-un clip video spunând că e bine și că recunoaște tot ce vor torționarii săi să recunoască.

Pe masă, așezate frumos lângă el, erau un pachet de Kent și o cutie de chibrituri, modul dictatorului Lukașenko de a arăta mulțimii că îl tratează într-un mod uman pe inamicul său numărul unu. Sigur, oricât au încercat să îl aranjeze pentru filmare, Protasevich are semne vizibile de lovituri pe față și numai el știe cum este pe locurile acoperite de hanorac. Dar măcar îl lasă să fumeze.

De notat este faptul că regimul Lukașenko a dat publicității imaginile cu jurnalistul după ce pe social media a apărut informația că acesta se află într-un spital din Minsk, în stare gravă. Asta ca să vedem cât de puternică este presa paralelă creată de Protasevich și de colegii săi cu ajutorul canalului Telegram.

Bun, probabil ați citit deja multe informații despre cum a fost prins jurnalistul, despre actul de terorism la care a recurs Belarusul și așa mai departe. Întrebarea care mă macină e alta: tu ce ai face?

Dacă ai trăi într-o țară ca Belarus, condusă de aproape 30 de ani de un dictator pe care nu îl interesează nimeni și nimic, ce ai face?

Dacă ar începe proteste de stradă, iar forțele de securitate ale dictatorului ar interveni brutal și ar aresta zeci de mii de oameni, ce ai face?

Dacă ai începe să citești poveștile celor arestați, care au fost bătuți, agresați sexual, torturați chiar în centrele de detenție, ce ai face?

Dacă ai asculta la televiziunea de stat un oficial al aparatului de securitate care spune că toți cei care protestează vor fi căutați și în gaură de șarpe până vpr fi prinși, iar familiile lor vor avea de suferit pe modelul Coreea de Nord, ce ai face?

Mărturisesc că eu, oricât îmi place să cred că am curaj, nu aș face nimic. Nu aș putea face ce a făcut Protasevich. Iar acum, după ce am văzut cum au reușit să îl captureze și cum l-au arătat lumii întregi bătut și umilit, nu aș face asta nici din exil.

Și de aceea mi se pare cu atât mai curajos acest Roman Protasevich, un om care s-a opus unei dictaturi în văzul tuturor. Și tot în văzut tuturor este torturat și silit să recunoască orice vrea regimul.

Iar noi, de la adăpostul și confortul unei societăți încă democratice, ne chinuim să înțelegem că dictatori ca Lukașenko sau Kim nu reacționează decât în fața forței.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *