Un șmen ieftin cu Gigi și Șumi

La finalul unui nou sezon în care FC FCSB a ratat cu brio tot ce se putea rata, eternul patron al clubului din Berceni și-a reluat recitalul. Pentru că tot ce se întâmplă în această perioadă nu e nimic mai mult decât un episod dintr-un serial ieftin.

În simplitatea lui, Becali e totuși un tip inteligent în ceea ce privește relaționarea cu presa și cu marea masă de proști care îi sorb aparițiile. În fiecare vară vorbește despre antrenori, unii chiar cunoscuți, despre transferuri spectaculoase, despre obiective, de multe zeci de milioane de euro. Ce face el s-ar putea numi poleială.

Urmează o perioadă de început de sezon în care, dacă are noroc, echipa leagă 2-3-4 victorii și o ține pe aia cu ”v-am spus eu!”. Iarna e iarăși despre promisiuni, despre transferuri, despre cum la anul o să rupă în cupele europene în care abia trece de un tur preliminar, despre zeci de milioane. Iar apoi echipa pe care o conduce magistral ratează toate obiectivele și ciclul se reia.

În mod normal, treaba asta ar merge 2 sau poate 3 ani după care îți dai seama că omul e un papagal pe treaba lui și îl ignori.

”Anul ăsta câștig campionatul, intru în grupele șampionlig și îl vând pe cutărescu cu 70 de milioane!”

”Da, Napoleoane, și cucerești și Moscova în vacanța de Paște.”

Discuțiile cu Becali nu sunt așa pentru că la noi sunt foarte mulți guguștiuci. Sunt ăia care scriu/vorbesc și ăia care îi citesc/ascultă. Și an de an povestea cu obiectivele și milioanele se repetă de parcă am fi într-un sinistru Groundhog Year.

Dar ziceam că Becali e smart pentru nivelul lui. Ei bine, tot spectacolul ăsta cu vine Șumi sau nu vine Șumi e o harneală proastă pentru guguștiuci. Care guguștiuci au și uitat că favoriții lor ilfoveni au fost bătaia de joc a tuturor în sezonul trecut, ei visează deja la cupe intergalactice câștigate de Șumi pe sinteticele din Antalya.

Oricine s-a uitat la fotbalul românesc 3 secunde în ultimii 3 ani știe că Becali nu va angaja decât un operator de call center cu licență Pro sau că Șumudică se ceartă cu toți sefii pe care îi are.

Dar având 3-4 zile, poate o săptămână, de gugușticeală constantă cu vine sau nu vine, fraierii care se mai uită la ei au pus botul, iar apoi afacerea pică și ei rămân prieteni. Amândoi vor zice că a contat părerea suporterilor, că hau, că bau. Ăla va aduce la FC FCSB un alt deținător ilegal de carnet de antrenor, o trompetă fără urmă de demnitate, iar celălalt va lua drumul orientului mijlociu cu ajutorul unui impresar cu relații printre șeici.

La anul pe vremea asta puteți să înlocuiți numele lui Șumudică din această harneală cu oricare altul, de la Olăroiu, Lucescu sau Rădoi până la Mourinho sau Klopp.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *