Viitorul lui Hagi nu mai are pretenții

Decizia lui Gică Hagi de a se retrage din funcția de antrenor al celor de la Viitorul, precum și cea de numire în acest rol a cvasi anonimului Ruben Alfonso de la Barrera Fernandez înseamnă, în opinia mea, transformarea echipei de la malul Mării Negre din una cu pretenții de cupe europene într-una de pluton, cu un obiectiv mai… mercantil.

Pasul înapoi făcut de ”Rege” este în continuare misterios. Dacă în conferințele de presă de la finalul unor meciuri banale din Liga 1, Hagi se lansa în discuții de zeci de minute despre viitorul fotbalului românesc, acum, în cel mai important moment al carierei sale din ultimii ani, a preferat să transmită 4-5 paragrafe care nu spun nimic.

Oficial, Hagi a renunțat la postul de antrenor și, fără o funcție oficială la club, se va implica în ”coordonarea conceptul tehnic al Centrului de copii și juniori”. Exact asta am înțeles și eu!

S-a speculat că a venit oferta din străinătate pe care o aștepta de multă vreme, iar mai nou se vorbește despre anumite probleme personale pe care le-ar avea. Orice ar fi, tăcerea celui mai vocal om din fotbalul românesc (nu, Gigi Becali nu este, nu a fost și nu va fi om de fotbal) este destul de suspectă în acest caz.

Și ce să spunem despre înlocuitorul său? Hagi și Popescu au adus pe banca Viitorului o echipă tehnică lipsită de experiență condusă de Barrera Fernandez, un antrenor de 35 de ani al cărui apogeu este sosirea în Liga 1.

Mă rog, nici nu trebuie să spunem noi, a spus ibericul tot ce era de spus la prezentarea oficială:

”Obiectivul este clar. Pe de o parte de a continua dezvoltarea jucătorilor din cadrul Academiei, iar pe de altă parte de a genera o atmosferă pozitivă, care să ne permită să ne dezvoltăm cât mai repede, o mentalitate de a îmbunătăți filosofia pe care o avem.”

Chiar că e clar. Omul n-a spus nimic de titlu, de trofee, de cupe europene, de play-off. Pentru că astea nu mai contează. Singura importantă va fi piața de desfacere. Viitorul trebuie să rămână în Liga 1 și să pună pe tarabă tinerii ”produși” de Academia Hagi.

Anticipez că Viitorul se va întoarce la perioada în care unicul țel era acela de a vinde cât mai mult.

În mod normal nu e nimic rău. Ai investit într-o ”fabrică de fotbaliști”, e absolut normal să vinzi pentru a putea supraviețui. Și e absolut normal să faci performanță. Problema acestei filosofii este că nu se pupă deloc, dar deloc, cu ce a propovăduit Hagi în ultimii ani. Unde e performanța, unde a spiritul de învingător?

Ei bine, nu la Ovidiu!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *