Ziua în care a căzut Tyson

Prima înfrângere din cariera lui Mike Tyson a fost una cu adevărat surprinzătoare, chiar șocantă pentru mulți. ”Iron Mike” era în apogeul carierei la 23 de ani, neînvins, dominant și deținător al titlurilor mondiale în versiunile WBA, WBC și IBF. Era campionul campionilor, animalul de care fug în ring și cei mai duri dintre pugiliștii planetei. Iar în fața sa se afla necunoscutul Buster Douglas, un boxer cu o carieră aproximativă, care părea că își ratase marea șansă.

Până la 30 de ani, Douglas bifase deja 4 înfrângeri în carieră, inclusiv una cu Tony Tucker pentru centura IBF. A fost la vremea respectivă, în 1987, un meci al outsiderilor apărut din senin. Campionul mondial IBF, Mike Spinks, a refuzat să își apere centura într-o luptă cu Tucker, challenger obligatoriu, preferând un adversar care i-a adus mai mulți bani. IBF i-a retras titlul și a organizat un meci pentru centură între Tucker și Douglas, challengerii 1 și 2. Buster Douglas a pierdut prin TKO în runda 10 și se părea că și cariera lui s-a încheiat.

În același timp, Mike Tyson reinventa boxul cu o serie de meciuri în care și-a nimicit adversarii. ”Iron Mike” avea 20 de ani și era considerat de mulți drept cel mai bun din istorie. Inclusiv Tony Tucker i-a căzut victimă la doar două luni după victoria cu Douglas, motiv pentru care acesta a fost poreclit ”campionul invizibil”, având în palmares cel mai scurt interval în care a deținut centura, numai 64 de zile.

Aceste destine complet diferite s-au intersectat în februarie 1990, în capitala Japoniei, Tokyo. În timp ce Tyson și-a distrus adversarii (de la victoria cu Tucker, prin decizie unanimă, au urmat numai victorii înainte de limită, iar printre victime au fost campioni ca Spinks, Larry Holmes sau Tony Tubbs), Buster Douglas a urcat în clasamente obținând victorii nu foarte clare în fața unor adversari modești.

Așa ajungem la momentul 1990, atunci când Tyson trebuia să lupte pentru a-și face norma de meciuri și a încasa banii în așteptarea noului superstar, Evander Holyfield. Douglas a primit a doua șansă a vieții lui, însă de această dată părea a fi una mai mult teoretică decât una cu șanse cât de cât reale de concretizare. Buster a luat-o însă cu două mâini, s-a pregătit ca un nebun și a decis să dea tot ce poate. Cu mai puțin de o lună înainte de a urca în ring în Tokio, mama lui moare, însă această tragedie nu face decât să îi aducă și mai multă determinare.

De partea cealaltă, ”Iron Mike” era pe cei mai mari cai. Campion absolut al greilor boxului, Tyson avea 3 ani de când terminase toate luptele în runda 5 sau mai repede. În același timp, pe plan personal succesul l-a afectat teribil pe Tyson, care începuse să arate slăbiciuni doar bănuite și care aveau să îi afecteze până la urmă iremediabil viața.

Nimic însă nu îi umbrea steaua din box. Nimeni nu se gândea că Tyson ar putea avea cea mai mică problemă în fața unui Buster Douglas aproape retras din activitate la 30 de ani și fără rezultate notabile. Se spune că Mike era atât de clar favorit încât un singur cazino din Vegas a acceptat să facă lupta disponibilă, cu Douglas având o cotă de aproape 50!

Ei bine, ce s-a întâmplat în ring este o poveste aparte, una care cu greu ar fi fost crezută dacă nu existau imagini care să o dovedească. Buster Douglas a început lupta foarte curajos și extrem de inteligent. Outsiderul a reușit să profite de alonjă și să îl țină la distanță pe Tyson, în timp ce îl pedepsea cu lovituri pe care Mike părea incapabil să le pareze. Atât de mult a încasat campionul încât prin runda 5 ochiul stâng i s-a închis și atât de sigur era de victorie încât staff-ul său nu a inclus un cutter, iar antrenorul nu avea la el nici măcar gheață!

Pe măsură ce trecea timpul și se acumula oboseala, Buster a părut că termină benzina, iar în runda 8 a fost pedepsit de Tyson cu un upercut care l-a trimis la podea. Numărat prelung, până la 9 chiar, a reușit să se ridice, numai că s-a clătinat minutele următoare, chinuindu-se să reziste. Lucrurile s-au schimbat în runda 10, atunci când s-a petrecut una dintre scenele istorice ale boxului. Buster pride o directă de dreapta care îl destabilizează pe Tyson, continuă în combinație și îl pedepsește pe adversar. Apoi îi intră un upercut, continuă cu trei directe în plină figură și Tyson e la pământ!

Omul care părea de neatins se prăbușește pe ring și nu mai poate! Încearcă să se ridice, dar e out, își caută disperat protecția ce i-a sărit din gură, o prinde doar în buze și arbitrul de ring îl ia în brațe. E gata, campionul campionilor a fost făcut KO de un anonim! Omul care a dominat autoritar boxul mondial e la podea și nu se poate ridica. Nimeni nu își imagina așa ceva!

Tyson și, mai ales, agentul său, legendarul Don King, au protestat după meci, susținând că meciul trebuia oprit în runda 8, atunci când Douglas a fost trimis la podea. În cele din urmă și-au acceptat înfrângerea, ba chiar i-au propus noului campion o revansă pentru care au pus foarte mulți bani pe masă. Numai că Buster Douglas l-a preferat pe Holyfield, cel care avea să îl facă KO doar 8 luni mai târziu.

Mai puțin de un an a durat visul lui Buster Douglas, cel care a reușit, doar el știe cum, să devină stăpânul lumii boxului.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *