Promovăm cu Steaua la Footbal Manager + Tips pentru FM23

Dacă altfel nu se poate (multe felicitări conducerii clubului), putem promova cu Steaua în Supermămăligă virtual. Și pentru asta am ales jocul meu preferat, Football Manager, versiunea 2023. Și, da, înainte să apară comentariile malițioase, la FM23 Steaua are inexistentul ”drept de promovare”.

Atunci când începi sezonul cu Steaua, în vara lui 2022, situația financiară a clubului este destul de maro, în contrast cu realitatea. Nu există buget de transferuri, iar bugetul de salarii este întins la maxim, astfel că spațiul de manevră pe piața transferurilor este îngust, putând să oferi salarii maxime de 15,5k euro pe an. Bune pentru juniori și pentru jucătorii +30, insuficiente pentru unii care să aducă un plus imediat.

Prin urmare, primele mutări pe care le-am făcut au fost să scap de doi fotbaliști din lot cu salarii mari, ca să pot aduce alții în locul lor. Și pentru că jocul mi-a permis, l-am vândut pe Walace, care abia își luase cetățenia, în Brazilia cu 20k euro și pe #AP88 în zona arabă cu 60k euro. Sumele din transferuri nu m-au interesat deloc pentru că banii urmau să fie blocați de club, nu ajungeau în bugetul de transferuri, ci doar salariile lor.

Am deblocat cam 110k euro din bugetul de salarii, așa că m-am pus pe căutat oameni care să facă treabă.

Știu că aici sunt multe strategii, așa că am s-o spun pe cea pe care o folosesc eu de ani de zile, care a dat mereu rezultate, dar care este foarte time consuming. Mie îmi place rolul ăsta de ”scouter”, așa că nu mă deranjează că durează mai mult jocul.

Bun, sunt două direcții principale pentru un club cum este Steaua, care nu are buget pentru scouting. Prima este cea banală, din ”player search”. Cauți acolo toți fotbaliștii care sunt liberi de contract și care ar fi dispuși să vină la Steaua și îi chemi pe câți vrei tu, câți ai răbdare, în probe. Eu merg pe perioade de trial de 4 săptămâni pentru că așa le vezi cel mai bine abilitățile. În primul sezon la Steaua, cred că am avut peste 80 de jucători în probe, iar dintre ăștia am luat efectiv vreo 6.

A doua direcție este cea a căutării tinerilor de perspectivă, care îți pot aduce bani în 6 luni, un an sau doi. Aici eu nu fac altceva decât să iau cât mai multe naționale U19, U20 și U21 la mână și să caut fotbaliști liberi. Focusul este, de regulă, pe Europa și America de Sud, însă am găsit tineri ok și în Africa și America de Nord. În primul sezon o să găsești puțini, dar pe măsură ce avansezi în joc se vor popula naționalele și vei avea multe opțiuni.

Acum am luat un brazilian din naționala U20 care nu e foarte bun, dar care are cotă bună și pe care sper să îl vând curând, un polonez de la U19 și un albanez de la U19.

Marele avantaj al Stelei la FM23 este Academia, de unde l-am dat afară pe Ogăraru pentru că nu ne-am înțeles pe noul contract. În primul an, Academia mi-a produs vreo 6 juniori buni spre foarte buni, dintre care doi sunt top, atât de șmecheri că i-am debutat la echipa mare la 15 ani.

Pentru ăștia care nu aveți răbdare, am și numele jucătorilor pe care i-am luat gratis și care au ajuns să joace foarte bine, având perspective decente de vânzare: Raoul Baicu, Romario Moise, Raoul Mal, Josh Tobin, Guevin Tormin, Florian Chabrolle, Saturday Erimuya sau Sofiane Kara. Toți sunt fie oameni buni de tot, care rup în echipa de start, fie tineri de perspectivă ce pot juca lejer în meciurile de cupă sau alea cu adversare mai slabe.

N-am discutat nimic despre împrumuturi pentru că eu unul nu le folosesc. Atunci când încep o carieră în Football Manager cu o echipă precum Steaua, din ligile inferioare care nu are bani, primele 2-3 sezoane sunt de samsăreală de jucători ca să stabilizez bugetul. Asta înseamnă că rulez mai mulți fotbaliști decât FCFCSB în toată istoria sa, vând tot ce pot la prima strigare, dau afară pe oricine nu are oferte și nu mai joacă la nivelul cerut și pregătesc tineri. De regulă, după vreo două sau trei sezoane în care am și rezultate sportive (o promovare, o cupă, un titlu) vine și prima bombă, o vânzare de jucător de peste 5-6 milioane de euro care stabilizează clubul și mă lasă să dezvolt scoutingul worldwide și să aduc scouteri buni. După asta poți da salarii mari unor jucători foarte buni, poți lua tineri de perspectivă, ai și bani din cupele europene. De regulă, în cam 5-6 sezoane un club ca Steaua ar intra în categoria celor rich, cu peste 50 de milioane de euro în conturi și cu prezențe constante în fazele eliminatorii ale UCL.

Tactica pe care o folosesc indiferent de echipă, fie că e una ca Steaua sau una ca Juventus, de exemplu, este 4-3-3 DM Wide, Vertical Tiki Taka. Am încercat multe și cumva Football Manager reacționează cel mai bine la asta. De fapt, orice strategie cu un vârf central și două extreme dă rezultate. Niciodată nu mi-au mers tacticile cu doi atacanți, cu vârf fals, cu 5 fundași sau cu 3 fundași. Mie îmi și place jocul pe flancuri, cu oameni rapizi și super tehnici care pot fie centra, fie intra în careu și marca, și este posibil să fac transferurile pentru aceste strategii fără să îmi dau neapărat seama.

Revenind la primul sezon cu Steaua, am câștigat campionatul Ligii 2 fără niciun fel de emoții, din etapa a 7-a a playoff-ului. Puteam să îl iau din etapa 5, dar am băgat juniorii în campionat ca să am oamenii de bază proaspeți în semifinalele Cupei, unde am trecut de Farul cu 5-1 și 2-1, victorie tur-retur. Am promovat și cred că lotul ăsta fără niciun fel de transfer evită retrogradarea cu zero emoții. În cupă am jucat FCFCSBSA și am trecut de ei la penalti după ce am condus cu 2-0 și 3-2, am jucat cu Farul pe care i-am distrus și am jucat cu CFR în finală, unde am câștigat tot la penalti după un 1-1 în care eu am avut 12 șuturi pe poartă și ei unul singur. Dar cum a mai crescut puțin bugetul de salarii (de la 900k euro pe an la 1,2 mil euro pe an) vreau să aduc vreo doi-trei oameni care să mă ducă în playoff și poate în grupele Cupei Satelor Europene. Dacă ajungem în grupele Conference, cele 4-5 milioane de euro vor fi tot ce e nevoie pentru a stabiliza financiar clubul.

Din lotul existent, Chunchukov a rupt, 24 de goluri în tot sezonul, l-a făcut rezervă de lux pe Chipirliu. Au mai fost foarte buni Enceanu, Drăghici, Corbu, Balgiu și Bustea. Plus Gheorghe, ăla împrumutat de la Astra.

One thought on “Promovăm cu Steaua la Footbal Manager + Tips pentru FM23

  1. Ma joc manager din 2000. Pana in 2015 cred ca am jucat an de an fiecare joc care exista in domeniu. Dar apoi s-a schimbat treaba prin FM si nu am mai gasit placere. Spune-mi si mie cum faceti in presezon. Din 2015 nu a mai functionat ce faceam eu si tot lotul este mereu lacking match practice. Si asa joaca slab si se accidenteaza usor si nu am nici performante. Am cautat pe internet si nimeni nu vorbeste despre asta. Ce ar trebui sa fac? Este foarte frustrant pt ca ador jocul dar nu stiu cum sa procedez.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *