Cine și cum a furat Steaua – Becali și Armata

Legăturile lui Gigi Becali cu ceea ce înseamnă Armata Română sunt și ele vechi, cel mai probabil de dinainte de 1989. Pe vremea aceea, ”Geli din Pipera” avea acces în vestiarul Stelei, echipa Armatei, se cunoștea cu Gică Hagi sau cu Valentin Ceaușescu, și era descris de Gabi Balint ca ”un personaj extravagant şi cu bani. Îi plăcea să fie mereu în prim-plan”. După 1989 legăturile au devenit și mai strânse, părțile având interese comune de business.

Prima afacere de care știm dintre Becali și Armată are loc în 1996, atunci când Ministerul Apărării face un schimb dubios, aproape 10 hectare de teren în cazarma 2949 din Băneasa, la Şos. Erou Iancu Nicolae, date în schimbul a 10 hectare în comuna Ştefăneşti. 

Trei ani mai târziu miza a crescut, pentru că Becali primește 20,9 de hectare în intravilanul comunei (pe atunci) Voluntari în schimbul a 21,58 de hectare în extravilanul comunei Ștefănești. Dar de ce naiba voia Armata pământ în Șefănești?

Intră în scenă generalul Cioflină…

Dumitru Cioflină este un militar de carieră comunist ce a reușit să își construiască o carieră extraordinară după Revoluție. Decembrie 1989 îl găsește șef al secției operații din Comandamentul Armatei a 3-a. Deci era un om destul de important în sistemul ceaușist. Imediat după Revoluție devine comandantul Diviziei 2 Mecanizate și la ceva mai mult de jumătate de an după primește comanda Armatei a 3-a. Doar 3 luni a stat pe această funcție, pentru că în ianuarie 1991 este numit Șef al Marelui Stat Major (devenit ulterior Stat Major General și, recent, Stat Major al Apărării). La un an de la Revoluție, Cioflină devine din șef al secției operații dintr-un comandament ditamai comandant al Armatei Române! Cu siguranță de competent ce era, nu pentru că îi știa pe toți băieții cu ochii verzi, căprui și chiar albaștri!

În 1996, generalul Cioflină, din poziția lui de șef al Marelui Stat Major, aprobă primul schimb de terenuri cu Becali. Ah, un amănunt important! La vremea respectivă, în Ștefănești era primar domnul Anghel Rababoc, nimeni altul decât cumnatul domnului general Cioflină!

O scurtă pauză. Onorabilul nea ”Bobby” Rababoc conducea Ștefăneștiul din 1987 din postura de primar și a rămas pe scaunul ăla până în 2016! În 2008, el a câștigat alegerile din partea Partidului Noua Generație, ăla al lui Becali, da! Înainte de 2008, oamenii din zonă îl acuzau pe nea ”Bobby” că face combinații cu ”Geli din Pipera” pentru ca ăsta din urmă să cumpere terenuri la prețuri foarte mici.

Iată cum Șefăneștiul a devenit în anii 90 un punct important pentru Armata Română. Atât de important că în 1997, pe final de domnie la Statul Major, Cioflină l-a asistat pe Babiuc pentru a trece prin Consiliul Suprem de Apărare a Țării așa numitul “Program cu obiectivele de pregătire operativă a teritoriului, prevăzute a se realiza in perioada 1997 – 2000”. Acest program prevedea înființarea unui punct de comandă la Ștefănești, motiv pentru care terenul lui Becali era absolut necesar. Mai contează că Armata n-a făcut nimic cu terenurile din Ștefănești, iar Guvernul le-a trecut în 2002 în proprietatea primăriei lui nea ”Bobby”, cumnatul generalului și colaboratorul politic al lui Becali?

Ar mai fi un detaliu aici. Al doilea schimb de terenuri a fost categoric în avantajul lui Becali. Terenul din Voluntari pe care l-a luat de la Armată era, la vremea respectivă, de 56 de ori mai scump decât cel pe care l-a cedat în Ștefănești. Becali a fost cel care a insistat, agresiv chiar, ca schimbul să se facă la paritatea suprafețelor, nu a valorii. Doar Armata era cea care avea nevoie de teren, nu ”Geli”! La scurt timp după perfectarea actelor, mândrețea de fată a lui Babiuc reușește să cumpere de la Becali un teren frumușel în Pipera mult sub prețul pieței.

Păi să mai zică cineva că Becali nu face acte de caritate!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *